La ce concluzie au ajuns autoritățile române cu privire la șansele răspândirii virusului de holeră în Marea Neagră: „Nu există niciun indiciu”

Publicat: 16/06/2023 | 23:22
Care sunt șansele răspândirii bacteriei E.coli din Marea Neagră / foto: Pixabay

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a avut o întâlnire de urgență, în cursul de vineri, cu mai mulți experți, pentru a identifica eventualele riscuri pe care le are distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) asupra României. 

Ultimul avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu privire la apariția și răspândirii virusului de holeră în Marea Neagră, a determinat autoritățile să ia măsuri.

Apele barajului distrus au inundat cimitirele și au dus la moartea a mii de animale. Mai mult, apele au fost contaminate cu aproximativ 150 de tone de ulei industrial, constituind, astfel, o sursă suplimentară de poluare. În Ucraina, populația nu mai are acces la plajă, ca urmare a protecției împotriva răspândirii virusului.

În România, autoritățile au analizat consecințele pe care le-ar putea avea distrugerea barajului de pe râul Nipru.

CITEȘTE ȘI: Risc uriaș de holeră în Ucraina! Sub fiecare bloc bombardat din Mariupol se află zeci de cadavre

La ce concluzie au ajuns autoritățile române cu privire la riscul răspândirii virusului de holeră în Marea Neagră

La întâlnirea care a avut loc vineri au participat secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al ANAR, Sorin Lucaci, precum și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrației Naționale Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Astfel, în urma consultărilor și evaluărilor expertizei, oficialii au dezmințit alerta de holeră în Marea Neagră. Cu toate acestea, monitorizarea și măsurile de prevenire vor continua pentru a se asigura siguranța apelor și a populației din regiune.

„Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă. De asemenea, luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic, sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în urma întâlnirii, notează Observatornews.ro.

După întâlnirea de la MMAP, ministrul Mircea Fechet a purtat o discuție bilaterală cu omologul său bulgar, Julian Popov, prin intermediul unei videoconferințe. Subiectul discuției a fost legat de măsurile de protecție și cooperarea între cele două țări în fața potențialei amenințări de răspândire a holerei în regiunea Mării Negre.

„Demnitarul din statul vecin și-a exprimat îngrijorarea asupra apariției, în spațiul public, a mai multor informații fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației, în contextul în care și specialiștii bulgari care monitorizează situația au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experții români”, a transmis Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

VEZI ȘI: OMS trage un semnal de alarmă! Pericol la granița României, un virus ar putea face ravagii