La ce este bun, de fapt, iodul? Nu multă lumea ştia asta, până acum

Publicat: 11/03/2022 | 22:25
Imagine reprezentativă. Sursă: Pixabay

Odată cu izbucnirea conflictului armat în Ucraina, oamenii se tem că ar putea exista posibilitatea unui atac nuclear. Iar, în condițiile în care s-ar putea întâmpla această chestiune, specialiștii susțin că este utilă ingerarea pastilei care conține iod (iodura de potasiu), pentru a bloca iodul radioactiv. Însă, doar în condițiile în care s-ar produce un asemenea eveniment. Consumul de iodură de potasiu nu este recomandat „după ureche” și nici nu trebuie luată fără indicație.

De teama că un război nuclear ar putea să izbucnească, multe persoane s-au panicat și au luat cu asalt farmaciile, în căutarea pastilelor care conțin iodură de potasiu. Însă, acestea nu trebuie ingerate fără știrea medicului.

Vezi și CARE ESTE CEL MAI SIGUR LOC DIN ROMÂNIA ÎN CAZUL UNUI ATAC NUCLEAR

La ce este bun, de fapt, iodul? Nu multă lumea ştia asta, până acum

Comprimatele care conțin iod stabil (neradioactiv) protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive, pe scurt. În cazul unui atac nuclear, pentru a preveni îmbolnăvirea din cauza iodului radioactiv, se ingerează aceste pastile, zilnic, pentru o perioadă. Potrivit Agerpres, în condițiile unui accident nuclear se va elibera în atmosferă iod radioactiv, iar alimentele ar putea fi contaminate. Odată consumate, ar putea să crească riscul de cancer tiroidian.

„Iodul protejează un singur organ – tiroida”, a declarat pentru AFP Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS).

Un astfel de accident s-a produs în anul 1986, la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare a explodat, iar până la trei sferturi din teritoriul Europei au fost contaminate. După ce a avut loc catastrofa, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, teritoriu care a rămas abandonat. Atunci, în atmosferă s-a împrăștiat iod 131 și iod radioactiv de scurtă durată.

Vezi și MĂSURI CE SE EXECUTĂ ÎN CAZ DE ACCIDENT NUCLEAR ŞI URGENŢĂ RADIOLOGICĂ. DOCUMENT

Pentru ca tratamentul să aibă eficacitate, pastilele trebuie luate cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv. Dacă administrarea se efectuează la șase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv, atunci eficacitatea va fi de 50%. După 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave. Acestea pot fi ingerate cu un pahar cu apă sau dizolvate. Medicii le recomandă celor care au tiroida sensibilă – gravide, bebeluși, copii, tineri. Comprimatele au o perioadă de valabilitate de şapte ani.

ASN a mai transmis: ”Nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite sau alergii”.

Vezi și AVERTISMENTUL MEDICILOR! LA CE RISCURI NE EXPUNEM DACĂ LUĂM IODURĂ DE POTASIU ATUNCI CÂND NU ESTE CAZUL

Iodul are o importanță mare în organism. Conform Libertateapentrufemei.ro, iodul se regăsește sub multe forme: plante marine, moluște, alge maro, conserve de sardine, ton conservat, homar, stridii, scoici, cod, halibut, hering, somon, creveți, usturoi, fasole lima, semințe de susan, boabe de soia, verdeață și spanac. De asemenea, și în sarea iodată.

În primul rând, iodul reglează rata metabolică, oferă energie organismului, este bun pentru piele și păr, previne moartea la naștere a copiilor sau a condițiilor neurocognitive (gravidele au nevoie de o cantitate suficientă de iod). Totodată, alimentele care conțin iod stimulează sistemul imunitar și previn hipotiroidismul.

Iodul se folosește și în tratamentul bolilor fibrochistice și poate împiedica apariția cancerului. Totodată, potrivit sursei citate, induce apoptoza (moartea celulară programată), îndepărtează substanțe chimice toxice (fluorură, plumb, mercur, toxine biologice). De asemenea, poate vindeca Goiter – boală a glandei tiroidei.

Sursă foto: Pixabay