Lancea care l-a ucis pe Iisus Hristos și secretele sale. Nimeni nu poate oferi detalii exacte despre faimosul artefact

Publicat: 24/01/2024 | 10:52

Lancea care l-a ucis pe Iisus Hristos ascunde unul dintre cele mai mari mistere atât pentru cei credincioși, cât și pentru istorici și arheologi. Nimeni nu poate oferi detalii exact despre faimosul artefact, însă povestea lui este de-a dreptul interesantă.

Citește și: DESCOPERIRILE URIAȘE FĂCUTE ÎN ROMÂNIA. CE AU GĂSIT ARHEOLOGII PE TERITORIUL ȚĂRII NOASTRE DE-A LUNGUL TIMPULUI

Legenda spune că centurionul Gaius Cassius Longinus coordona soldații romani în momentul răstignirii lui Iisus Hristos pe Golgota. Pentru  ca prizonierii ce îl însoțeau pe fiul lui Dumnezeu să moară mai repede, comandantul le-a rupt picioarele.

Fiind răstigniți înainte, acesta era un mod prin care se sufocau. După acest gest de cruzime, Longinus a înfipt sulița în partea dreaptă a trunchiului lui Iisus pentru a se asigura că nu mai este viu. Atunci, sângele și apa au început să curgă din rană.

„Și s-au dus ostașii și au rupt picioarele celui dintâi și ale celuilalt care fusese răstignit împreună cu El. Dar când au ajuns la Isus, văzând că era deja mort, nu i-au rupt picioarele, ci unul dintre soldați i-a străpuns coasta cu o suliță și îndată a ieșit sânge și apă”, se arată în Evanghelia după Ioan.

Sulița care l-a străpuns pe Iisus Hrisots este numită, de atunci, Lancea Sfântă, Lancea Destinului sau Lancea lui Longinus.

Secretele lăncii care l-a ucis pe Iisus Hristos

Considerată unul dintre cele mai importante și enigmatice artefacte sacre, lancea care l-a ucis pe Iisus Hristos ascunde multe secrete. Nimeni nu poate oferi detalii exacte, chiar și locul în care se află este incert. Unii istorici susțin că celebra suliță ar fi la Vatican, în unul dintre cei patru stâlpi ai Bazilicii Sfântul Petru, dar nu poate fi văzută de publicul larg.

De asemenea, există arheologi care spun că lancea s-ar afla în Muzeul Palatului Hofburg din Viena. De asemenea, mai există o variantă, și anume că faimosul artefact ar fi la Cracovia, în Polonia, din secolul al XIII-lea.

Dincolo de însemnătatea importantă pe care sulița o are pentru credincioși, legenda spune că oferă putere proprietarului. Printre oamenii puternici care ar fi avut-o se numără regele Irod, împărații Constantin și Teodosie sau regii barbari Alaric și Teodoric.

De asemenea, există povești conform cărora Carol cel Mare, fostul rege al francilor, ar fi câștigat toate bătăliile cu ajutorul acestei arme. Ulterior, sulița ar fi fost în posesia lui Frederic I Barbarossa, despre care se spune că s-ar fi înecat atunci când a pierdut-o.

Faimosul artefact le-ar fi atras atenția lui Napoleon și lui Hitler. Există relatări care spun că acesta din urmă ar fi pus ochii pe suliță în timp ce se afla la Viena, fiind expusă la acea vreme la Palatul Hofburg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania a anexat Viena, Adolf Hitler ar fi luat lancea. Ea ar fi fost recuperată, ulterior, în aceeași zi în care liderul nazist s-ar fi sinucis.

Cât despre Napolen, ar fi căutat și el lancea care l-a ucis pe Iisus Hristos, aflată la acea vreme, în 1996, la Nürnberg.

Citește și: CARE ESTE CEL MAI LUNG CUVÂNT ÎN LIMBA ROMÂNĂ? ARE 44 DE LITERE ŞI PUŢINI SUNT CEI CARE ÎL POT PRONUNŢA