Legătura dintre cazul Elodia Ghinescu și cel al crimelor din Caracal

Publicat: 07/08/2019 | 16:44

Cazul crimelor din Caracal seamănă în multe privințe cu cel al Elodiei Ghinescu. După o analiză a celor două tragedii care au șocat întreaga țară, s-a demonstrat că localizarea Elodiei a fost mai simplă decât cea a fetelor ucise de Gheorghe Dincă, după cum chiar el a mărturisit.

În urmă cu exact 12 ani, România era țintuită în fața televizoarelor, într-unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de dispariție, instrumentate după 1989 – cazul avocatei brașovene Elodia Marilena Ghinescu. Suspectul principal că ar fi ucis-o, i-ar fi tranșat cadavrul și i-ar fi ascuns rămășițele pământești a fost, de la bun început, soțul acesteia, fostul polițist Cristian Cioacă. 

Deși condamnarea lui Cioacă, venită șapte ani mai târziu, s-a făcut fără ca procurorii și polițiștii să descopere cadavrul sau vreo bucată din acesta, în 2007, când cazul se afla în centrul atenției opiniei publice, autoritățile păreau a fi mult mai eficiente decât astăzi, când nu au nicio idee ce s-a întâmplat cu cele două tinere răpite de Gheorghe Dincă, din Caracal. Și tehnologia de astăzi pare a fi mult mai neputincioasă decât în urmă cu 12 ani, când procurorii au putut reface punct cu punct, pas cu pas, traseul telefoanelor mobile (nu inteligente, ca în zilele noastre) ale Elodiei, până la momentul distrugerii lor fizice, precum și ale lui Cristian Cioacă.

Localizarea aparatelor a fost făcută milimetric. Astăzi, pentru găsirea telefonului Alexandrei, anchetatorii au beneficiat de “ajutorul” lui Dincă, iar pentru găsirea telefonului Luizei se fac eforturi disperate, de câteva zile, pentru descoperirea locului în care acesta a fost aruncat. Cât despre identificarea și localizarea telefoanelor utilizate de Dincă, inclusiv cel de pe care s-a apelat la serviciul 112, este rușinos să mai discutăm.”, a relatat Jurnalul naţional.

Tragedia din Caracal are loc la 12 ani de la dispariția fără urmă a Elodiei Ghinescu. Diferența dintre cazul Elodia și cel al Alexandrei și Luizei este aceea că, dacă în primul exemplu, dispariția a fost anunțată de Cristian Cioacă după cinci zile, în situația din Olt, din 2019, disparițiile au fost sesizate de familii imediat. În cazul Elodia, după ce Poliția Brașov nu a dat prea multă dovadă de interes în a elucida problema, dosarul a fost preluat de Parchetul General, Secția de Urmărire Penală.

La Caracal, polițiștii sesizați nu au făcut nimic timp de două luni și jumătate de la sesizarea dispariției Luizei, iar în cazul Alexandrei, doar faptul că victima a sunat la 112 și având în vedere relația de rudenie cu Alexandru Cumpănașu au făcut ca autoritățile să se miște. Nu și eficient, după cum bine se vede. De la momentul la care Alexandra a dispărut, în ziua de 24 iulie 2019, Poliția și Parchetul nu au făcut absolut nimic pentru a localiza semnalul telefonului mobil inteligent pe care fata îl avea asupra ei.

Și nici după ce a Alexandra a contactat 112 și Poliția de pe telefonul răpitorului, autorităţile nu au făcut aproape nimic. 12 ore le-au trebuit pentru a localiza, dar nu cu siguranță de 100%, casa lui Gheorghe Dincă, după care au așteptat, până pe 26 iulie, la ora 6.00, pentru a pătrunde pe această proprietate. Cu 12 ani în urmă, în dosarul “Elodia”, Procuratura a identificat la milimetru traseul telefoanelor mobile ale Elodiei Ghinescu și ale lui Cristian Cioacă., a mai scris Jurnalul naţional.