Legea de la UE care se aplică tuturor românilor. Ce se întâmplă cu ajutorul de șomaj obținut în alte state ale uniunii

Publicat: 16/10/2023 | 11:45
Legea de la UE care se aplică românilor, referitor la ajutorul de șomaj / sursă: colaj Pexels

Există o lege prin care românii care beneficiază de ajutor de șomaj într-un alt stat al UE să îl poată transfera în țara de origine. Însă, pentru ca acest aspect să fie îndeplinit până la capăt, persoana în cauză trebuie să intre în posesia anumitor documente de la autorități. Detaliile legate de ajutorul de șomaj transferabil în țara de origine se află mai jos, în articol.

Românii care doresc să își transfere ajutorul de șomaj în țara de origine au posibilitatea de a îndeplini acest aspect. Însă, pentru ca speța să fie posibilă, trebuie să obțină anumite documente de la autorități. Mai înainte de toate, trebuie să intre în posesia documentelor emise de statul UE care acordă acest ajutor. Apoi, trebuie să se înregistreze la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă (România). Dreptul este transferabil și legea se aplică atât în spațiul țărilor UE, cât și ale celor care fac parte din SEE (Islanda, Norvegia, Elveția, Liechstenstein). Mai multe detalii se regăsesc mai jos.

Vezi și 2400 DE LEI DE LA STAT PENTRU MULȚI ROMÂNI CARE ÎNDEPLINESC ACESTE CERINȚE ȘI LOCUIESC ÎN SPANIA. CUM POȚI INTRA ÎN POSESIA AJUTORULUI OFERIT DE AUTORITĂȚILE IBERICE

Cum se transferă ajutorul de șomaj dintr-un stat al UE în România?

Pentru transferarea ajutorului de șomaj dintr-un stat al Uniunii Europene în România, românii trebuie să intre în posesia unei aprobări a instituției competente din acel stat. Apoi, să facă o solicitare pentru a intra în posesia formularului U2. Prin intermediul acestui formular se atestă perioada în care o persoană fără loc de muncă (șomer) poate menține dreptul în fața prestațiilor de șomaj.

După ce aprobarea a fost obținută, în termen de șapte zile, persoana în cauză este nevoită să se înregistreze la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, în România. Înregistrarea la agenție trebuie să coincidă cu domiciliul specificat în cartea de identitate. Este un aspect important, prevăzut în lege.

De asemenea, de menționat faptul că persoana în cauză primește indemnizația de șomaj pe o perioadă de trei luni. Există posibilitatea de prelungire până la șase luni. De reținut că aspectul acesta nu este garantat, decizia fiind luată de instituția în cauză. Totodată, ajutorul de șomaj poate fi transferat nu doar în România, ci și către o altă țară membră a UE sau care face parte din SEE. Speța este prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 883/2004.

„Pentru a se încuraja mobilitatea lucrătorilor, este necesar, în special, să se faciliteze căutarea de locuri de muncă în diferite state membre. Este așadar necesar să se asigure o coordonare mai completă și mai eficientă între regimurile de asigurări de șomaj și serviciile de ocupare a forței de muncă din toate statele membre”, se arată în Regulament, la art. 32.

Citește și ROMÂNII CARE POT PIERDE INDEMNIZAȚIA PENTRU COPIL! TREBUIE SĂ FIE FOARTE ATENȚI PENTRU A EVITA SURPRIZELE NEPLĂCUTE

Sursă foto: colaj Pexels