Legea Pensiilor 2022. Cum s-a schimbat aceasta, de fapt? Tot ce trebuie să ştie pensionarii

Publicat: 21/06/2022 | 17:04

Parlamentarii au propus, printr-un proiect de lege înregistrat săptămâna trecută la Senat pentru dezbatere, ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații. Ce trebuie să știe aceștia și ce trebuie să facă pentru a ieși la pensie mai devreme?

Un număr mare de parlamentari au propus, printr-un proiect de lege, ca dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși mai devreme la pensie. Decizia lor a fost luată pentru a corecta o actuală inechitate existentă în Legea pensiilor, mai mulți parlamentari propun respectiv.

Ce trebuie să facă dansatorii și soliștii de balet

Cei care se află în această categorie de persoane trebuie să știe că pentru a beneficia de scurtarea anilor în care trebuie să profeseze, trebuie să aibă condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Concret, după ce proiectul de lege de la Senat va ajunge să se aplice, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor nr. 263/2010 pentru balerini și acrobați.

Balerinii și acrobații beneficiază acum, după cum stabilește Legea pensiilor, de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă este de 50 de ani.

Cine va beneficia, mai exact, de vârsta de pensionare redusă

Persoanele care vor să beneficieze de vârsta redusă de pensionare trebuie să fi activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Inițiatorii acestui proiect de lege consideră că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Mai mult, în acest moment, de condiții mai bune de pensionare beneficiază persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea înseamnă existența unei inechități.

De reținut! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul oficial.

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult