Licee care n-au cui să dea diploma de Bacalaureat. Situație dramatică după afișarea notelor de dinainte de contestații

Publicat: 06/07/2023 | 14:42
Notele de la Bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă au fost afișate / Foto: Arhivă

Pe data de 3 iulie, Ministerul Educației a anunțat care sunt notele la Bacalaureat de dinainte de contestații. Notele finale vor fi publicate pe data de 7 iunie, dar până atunci, problema este cu totul alta: 53 de licee nu se pot lăuda nici măcar cu un absolvent care să fi luat examenul. Situația ar trebui să ridice un semnal de alarmă pentru Ministerul Educației.

După mai bine de doi ani care au fost o combinație stranie dintre învățământ online, față în față, dar și lockdown, nu toți elevii au putut trece cu bine peste examenul maturității. Un caz care stă dovadă este, cu siguranță, liceul „Ioan Corivan” din Huși, județul Vaslui, unde niciun absolvent nu a promovat. Aceeași situație a fost și la liceul Tehnologic „T. Vladimirescu” din Mehedinți, liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș sau liceul Tehnologic „Ion Ionescu” din Brad, Horia, Neamț.

Mai sunt și licee în care doar câțiva candidați au putut lua examenul. Liceul tehnologic din Capitală, „I.C. Brătianu”, este un exemplu. Dintre cei 80 de absolvenți, doar 3 au promovat. În Sălaj, Timiș, Galați. Gorj, Bacău, Vâlcea, Teleorman sunt câte două licee care nu au cui să ofere diploma de Bacalaureat.

(CITEȘTE ȘI: Theo Rose, la un pas să pice BAC-ul. Ce note a luat vedeta PRO TV la Bacalaureat)

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea promova examenul de Bacalaureat

Conform regulamentului stabilit clar de către minister, pentru a fi declarat promovat la acest examen, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulate):

-recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

-susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

-obținerea mediei 6 (minium) la probele scrise.

(CITEȘTE ȘI: TOP 10 – Vedetele din România care au picat la Bacalaureat. Ce note au luat Adelina Pestrițu, Iuliana Luciu și Dan Capatos)

Rata de promovare, în ușoară creștere față de anii anteriori

Potrivit datelor comunicate de către Ministerul Educației înainte de afișarea notelor de la contestații, rata de succes la Bacalaureat se menține la peste 70% și în 2023. Au promovat 91.246 de candidați, dintre care 87.226 sunt din promoția curentă și 4.020 din promoțiile anterioare. În total, în anul 2023, s-au înscris pentru a susține probele de la examenul maturității 124.352 de absolvenți de liceu.

Rata de promovare a examenului este în creștere față de 2022, când a fost de 78,3%. În anul 2023, cifrele de dinainte de contestații arată că 78,4% dintre cei înscriși au trecut cu bine. Mai mult decât atât, 56 dintre ei (2 sunt din sesiunea specială) au reușit să obțină medii de 10.

Numărul notelor de 10 pe probe/discipline de examen din 2023 sunt:

  • Limba și literatura română: lucrările a 511 candidați au fost notate cu 10;
  • Limba și literatura maternă: lucrările a 179 de candidați au fost notate cu 10;
  • Proba obligatorie a profilului: 4.604 note de 10 (Matematică – 2.036 / Istorie – 2.568);
  • Proba la alegere a profilului și a specializării: 3.823 (cele mai multe note de 10 au fost obținute la biologie: 1.050).
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult