Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu: „Viitorul presedinte al PSD va trebui sa fie tanar, echilibrat si fara probleme cu justitia”

De: Cancan
Publicat: 29/07/2014 | 09:14

Acesta mai precizeaza in acelasi scenariu ca numele viitorului prim-ministru va fi anuntat dupa alegerile prezidentiale.
Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al PSD, in cazul in care Victor Ponta ajunge la Cotroceni? Ilie Sarbu crede ca „ar trebui sa semene cu domnul Ponta, sigur, nu fizic. Adica sa fie un om tanar, un om inteligent, un om ponderat, echilibrat, sa aiba rabdare sa discute cu oamenii, sa se apropie de oamenii din partid”.

Intrebat daca una dintre conditii este sa nu aiba probleme cu justitia, senatorul PSD a raspuns: „Aia in primul rand, in primul rand, deja e o conditie sine-qua-non”. Intrebat daca asta nu-l exclude pe Liviu Dragnea, Sarbu a replicat: „Deocamdata, nu. El are o problema pe care noi am tratat-o ca o problema politica, cea cu referendumul. Daca apar si alte lucruri, vom vedea”.

Cine va fi prim-ministru in locul lui Ponta?

Cine va fi prim-ministru, daca Victor Ponta ajunge presedinte al Romaniei? „Tot dansul (Victor Ponta) a spus si lucrul asta, ca nominalizarea se va face dupa, nu se va merge in tandem, cum alta data s-a mers si n-am avut nici un beneficiu din chestia asta. Probabil ca el are in cap un anumit nume, are o anumita persoana sau una sau doua sau poate trei din care ne va propune un nume, nu va lua decizia singur. Dar cred ca pe aceeasi linie va trebui sa mearga, sa fie un om tanar, un om energic, puternic, un om care sa fie foarte bine angrenat in aceste structuri de care am vorbit, europene si nu numai (…). Ne trebuie un om serios, care sa n-aiba probleme cu justitia, sa nu aiba probleme nici cu partenerii nostri de dialog”, spune Ilie Sarbu.

El precizeaza ca viitorul premier nu va trebui sa fie neaparat membru PSD: „Nu, asta a spus-o si domnul Ponta. Nu putem sa avem tot. De aia un gest inteligent pe care l-a facut domnul Ponta a fost atunci cand presedintia Senatului n-a dat-o unuia dintre colegii mei (…). S-a mers tocmai pe ideea aceasta, sa aratam ca nu dorim sa devenim partid-stat, ca nu dorim tot, toata puterea”.

Ilie Sarbu, despre fuziunea PNL-PDL: Directia de mers e spre Traian Basescu

PNL este naiv daca crede ca va fi vioara intai in noul partid rezultat din fuziunea cu PDL. O spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El crede ca noua formatiune merge spre Traian Basescu.

In opinia lui Ilie Sarbu, „totul se face in graba, in criza de solutii (…). Credem ca directia de mers e totusi spre Traian Basescu. M-am uitat si eu in prezidiu, i-am vazut pe toti acolo, toti oamenii de baza ai domnului Basescu, i-am vazut pe cei care au rupt o parte din PNL inainte, am vazut naivitatea PNL-ului, care crede ca va ramane Partidul National Liberal, sigur, cu numele asa va fi, dar ii cunoastem pe cei de la PDL, cum ii cunoastem si pe cei de la PNL, dar n-as avea aceeasi parere si despre unii si despre altii. Aici a fost o criza a domnului Antonescu, o ambitie. Dincolo am avut de-a face cu politicieni cu experienta si cu o forta pe care o cunoastem cu totii. Nu-i vad pe cei de la PNL, care sunt usor naivi, ca vor rezista si ei vor fi vioara intai”.
Intrebat daca se teme de viitorul candidat al dreptei la prezidentiale, senatorul PSD a raspuns: „Nu, nu, nici vorba! Lucrurile sunt cam clare, din ce se vede. Mai mult, nu reusesc ei sa se armonizeze. Vedeti, nici Razvan Ungureanu nu-i impacat cu soarta lui, Catalin Predoiu nu mai vorbesc, e in batalie cu Iohannis. Iohannis cu tacerea si subtilitatea lui a reusit sa-l scoata din joc pe Crin Antonescu. Pana la urma, cred ca-i va scoate din joc si pe ceilalti doi”.

Intrebat ce trebuie sa faca PSD pentru a opri o crestere in sondaje a viitorului candidat al dreptei, Ilie Sarbu a raspuns: „Nu trebuie decat Guvernul sa-si faca datoria, sa faca ceea ce a promis. Sigur, impreuna cu liberalii a promis, avem acelasi program de guvernare. Sa nu faca greseli care sa ne coste, sa ramanem consecventi cu ceea ce am facut pana acum, batalia aceasta, ca vrem sa lichidam un regim (…). Si sigur, sa ramanem loiali structurilor din care facem parte, ca sunt europene, ca-s transatlantice, sa inlaturam toate aceste acuze nedrepte care ni se aduc”.