Te supără acneea? Iată ce trebuie să mănânci pentru a scăpa definitiv de coşuri

De: M.B.
Publicat: 30/07/2016 | 16:45

Din păcate, cei cu astfel de probleme, trebuie să fie de două ori mai atenţi la regimul alimentar, dar mai ales unde şi în ce condiţii aleg să facă excerciţii fizice.

1. Eliminaţi alimentele care provoacă sebum în exces. Persoanelor predispuse la acnee, o dietă atent supravegheată poate aduce beneficii majore, poate ameliora multe leziuni specifice, poate ţine sub control activitatea glandelor sebacee. Aşadar este indicat să se renunţe la dulciuri, mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut deoarece acestea stimulează în exces glandele sebacee. Trebuie să se acorde o atenţie mai mare aportului de vitamine (A, C, E) din surse naturale (morcovi, spanac, pătrunhel, citrice, pepene roşu, ardei iute, nuci, seminţe, măsline) pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces şi congestia.

2. Redu ingestia de gluten. Consumul mult mai mic de gluten poate tempera acneea, prin reducerea efectului proinflamator al acestuia. Aşadar, mai ales dacă există o sensibilitate sau intoleranţă la gluten în istoricul personal al familiei, precum şi dermatita seboreică, trebuie eliminare sau redus aportul de făinoase şi cereale, bogate în gluten.

3. Urmează diete de detoxifiere. Aceste diete ajută organele specializate ale corpului în detoxifierea organismului să funcţioneze la parametri optimi. Aceste cure trebuie urmate doar la indicaţia şi sub supravegherea unui specialist în nutriţie, deoarece ele pot afecta sistemul imunitar sau chiar deregla metabolismul. Acneea apare de multe ori şi ca urmare a intoleranţelor alimentare sau ca efect al unei stări avansate de intoxicare a ogranismului datorită supraexpunerii la tot felul de toxine provenite din mediul extern sau intern.

Fă sport! Sportul practicat cu moderaţie asigură în general o reechilibrare a metabolismului. În plus, practicarea regulată a sportului contracarează stresul, un alt factor incriminat în generarea acneei, întreţinerea erupţiei şi a seboreei pe baza unor observaţii clinice. În plus, prezenţa acneei la rândul ei induce anxietatea şi depresia, iar practicarea sportului are rolul de a ameliora aceste tulburări. Totuşi, trebuie ştiut că transpiraţia din urma efortului fizic se pare că agravează erupţia de acnee, întrucât hiperhidratarea dilată porii şi precipită apariţia leziunilor inflamatorii.

Aşadar, este de preferat practicarea sportului în aer liber sau în săli bine aerisite, răcoroase. Din acelaşi motive şi înotul este recomandat în anumite condiţii, ori cu frecvenţă redusă, când leziunile sunt foarte „active”, ori preferabil în apă de mare sau lacuri cu apă foarte curată, cu atât mai mult cu faţa cât mai curată, întrucât fondul de ten amestecat cu transpiraţia pot obstura porii, agravând leziunile.

Răzvan Sava