Sfaturi pentru vegetarieni: cum se ajunge la proteine complete

De: Cancan
Publicat: 23/04/2016 | 23:35

Sursele animale de proteine asigură toţi aminoacizii esenţiali. Există însă o mulţime de preparate vegetariene bogate în proteine, care pot asigura un aport optim, inclusiv pentru cei ce fac sport. Singura problemă este că sursele vegetale de proteine, cu excepţia soiei, nu conţin proteine complete (adică proteine care au toţi aminoacizii esenţiali). Ele trebuie combinate pentru a asigura un aport suficient , atât cantitativ, cât şi calitativ.

Dacă vreţi să fiţi absolut siguri că mâncaţi suficiente proteine, folosiţi combinaţii din care rezultă proteine complete. Acestea sunt: legume consumate împreună cu seminţe, legume consumate împreună cu nuci sau legume consumate cu cereale.

Secretul sănătăţii: sport şi dietă

Nu mâncaţi cu trei ore înainte de a face sport pentru a evita ca exerciţiul fizic să fie făcut în plină digestie. Activitatea fizică este bine să se facă dimineaţa, înainte de micul dejun, deoarece depozitele hepatice de glicogen sunt aproape epuizate după noapte, prin urmare vor fi puse la bătaie depozitele de grăsime ca sursă de energie.
Dacă totuşi nu puteţi face mişcare dimineaţa, înainete de efortul fizic apelaţi doar la o mică gustare care să conţină carbohidraţi (baton de cereale, fructe, crackers).

Uleiul de cocos, o terapie neaşteptată.

O terapie neaşteptată, uleiul de cocos

Spre deosebire de grăsimile saturate pe care le găsim în alimentele de origine animală, uleiul de cocos conţine trigliceride cu lanţ mediu (ulei MCT- medium lenght tryghicerides), ceea ce face ca această grăsime să fie metabolizată diferit. Asta înseamnă  că din tractul digestiv această grăsime se duce direct în ficat, unde este utilizat ca o sursă rapidă de energie sau este transformat în aşa numitele cetone, ce pot avea efect terapeutic, în special în boli precum epilepsia şi Alzheimer.

 

Răzvan Sava