Localitatea din România cu cei mai mulți șomeri! De ce nu vor oamenii să se angajeze

Publicat: 18/05/2022 | 11:16
Șomer. Sursă foto: Pixabay

Într-o localitate din Dolj, din cei 2.200 de locuitori, doar 100 au un loc de muncă. Cei mai mulți dintre indivizi lucrează la primărie. Cetățenii au dezvăluit motivul pentru care nu își doresc să profeseze.

Pandemia a dus la creșterea ratei șomajului din România, până s-a ajuns la o rată de 3,8%. La nivel național, o localitate este „campioană” la acest capitol. În Dolj, comuna cu cei mai mulți șomeri din țară este Catane. Doar 100 din cei 2.200 de locuitori au un loc de muncă. 

Pentru a remedia problema șomajului, Marius Dinulescu, primarul comunei Catane, a organizat cursuri de calificare cu care să le ofere posibilitatea de a avea o meserie. Cu toate acestea, locuitorii nu vor să le urmeze. 

„Cursuri de calificare au fost, de diferite meserii. Ba frizerie, ba croitorie, cofetărie și așa mai departe, dar sunt puțini care vin la cursuri deoarece nu știu carte. Nu au învățat. Nu au nicio oră de școală. Vă dați seama că n-ai ce cursuri să faci cu oamenii ăștia“, a spus Marius Dinulescu, primarul comunei Catane. (CITEȘTE ȘI: Ce s-a întâmplat la scurt timp, după ce o româncă de 23 de ani a căzut de pe marginea unei cascade din Thailanda. Iubitul tinerei este dărâmat de durere: ”Am încercat să îi ofer primul ajutor”)

De ce nu vor locuitorii din Catane să lucreze

Conform declarațiilor primarului comunei, locuitorii ar trebui să meargă între 70 și 80 de kilometri pentru a găsi un loc de muncă. Astfel, lipsa de joburi din zonă a dus la lipsa dorinței de muncă. 

„S-au făcut cursuri aici, dar dacă nu s-a găsit locuri de muncă în apropiere… Degeaba îi găsește locuri de muncă la 70-80 km. (…) Tineretul ar vrea să muncească. Au forță de muncă.(…) Trăiesc din ce pot. De furat nu se mai fură“, a adăugat primarul comunei Catane. (CITEȘTE ȘI: Leguma cu care s-a îmbogățit un român întors din Germania. Vinde un kilogram cu 40 de lei)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult