Lovitură grea pentru românii care au aragaze clasice. Ce s-ar putea întâmpla cu aceste electrocasnice

Publicat: 11/01/2023 | 10:48
Ce se va întâmpla cu aragazele clasice. Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană ar putea interzice aragazul clasic din bucătării în perioada următoare. Motivul care ar putea sta la baza acestei decizii este faptul că electrocasnicul este extrem de periculos, dar puțini cunosc acest aspect. Ca urmare, românii vor fi nevoiți să cumpere alternative poate chiar mai scumpe, astfel încât să poată găti. 

Aragazul clasic reprezintă principalul aparat pe care majoritatea românilor îl folosesc pentru a-i prepara sau încălzi mâncarea. După ani buni în care acest electrocasnic a fost utilizat, specialiștii au venit cu un studiu care ar putea duce la interzicerea sa. Se pare că aragazul pe gaz emană dioxid de azot peste limitele admise de Uniunea Europeană, ca urmare, ar putea fi interzis peste câțiva ani.

Mai mult decât atât, aragazul clasic nu doar ar polua locuința, ci ar fi afecta sănătatea copiilor din gospodărie care inhalează, fără voia lor, dioxid de azot. Substanța chimică a ucis peste 700.000 de pacienți în anul 2022. Din păcate, dioxidul de azot emanat provoacă și 12% din cazurile de astm la copii.

(CITEȘTE ȘI: La ce folosește, de fapt, sertarul de sub aragaz. Este extrem de util, dar nimeni nu știe)

Alternative pentru aragazul clasic. Cu ce îl pot înlocui românii și cât costă

O alternativă la aragazul clasic este plita electrică. Acest electrocasnic se bazează pe încălzirea elementelor și este mai ușor de întreținut decât un aragaz. Chiar dacă produsul are multe beneficii, prezintă și un mare dezavantaj: consumul de curent electric. Astfel, se va simți o diferență pentru cei care achiziționează electrocasnicul, comparativ cu vechiul aragaz.

Plita electrică ar putea înlocui aragazul. Sursă foto: Pixabay

Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult, în funcție de dimensiunile, specificațiile, anul de fabricație și multe altele. Electrocasnicul poate fi achiziționat la 300 de lei, dar și la 2.000 de lei sau chiar mai mult.

(CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu pe aragaz? Trucul care salvează toate gospodinele)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult