Lumea este la un pas de un război nuclear. Când ar putea începe și din ce cauză

Publicat: 02/08/2022 | 10:45
Război Sursă foto: Pixabay

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a transmis un semnal de alarmă referitor la faptul că umanitatea este la un pas de un război nuclear devastator.

În cadrul unei conferințe a celor 191 de țări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat că ar putea izbucni un război nuclear în toată lumea, iar că umanitatea se află în cel mai mare pericol din timpul Războiului Rece încoace.

Pe fondul tensiunilor globale aflate într-o continuă creștere, „umanitatea este la doar o neînțelegere distanță de anihilarea nucleară”, a mai spus Guterres.

CITEȘTE ȘI: ATAC NUCLEAR AL RUSIEI ASUPRA MÂNDRIEI SUA, NEW YORK? ANUNŢ FĂCUT LA TELEVIZIUNEA DE STAT DE LA MOSCOVA

Șeful ONU, Antonio Guterres Sursă foto: Wikipedia

Antonio Guterres: ”Am fost extraordinar de norocoși până acum”

Mai mult, omul politic a susținut și că ”am fost extraordinar de norocoși până acum, dar norocul nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”.

Antonio Guterres a mai avertizat că tensiunile internaționale „ating noi cote maxime”. Apoi a dat drept exemple invazia Ucrainei, tensiunile din peninsula coreeană și Orientul Mijlociu, scrie BBC. 

Rusia a fost acuzată pe scară largă de intensificarea tensiunilor atunci când, la câteva zile după invazia sa din Ucraina în februarie, președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă.

Liderul de la Kremlin a amenințat, de asemenea, că oricine stă în calea Rusiei se va confrunta cu consecințe „pe care nu le-aţi mai văzut niciodată în istorie”. Strategia Rusiei include utilizarea armelor nucleare în cazul în care existența statului este pusă în pericol.

Ce presupune Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT)

Tratatul de Neproliferare Nucleară este un tratat internațional, deschis spre semnare în data de 1 iulie 1968 pentru a limita răspândirea armamentului nuclear. 188 state suverane sunt părți ale tratatului, totuși două (India și Pakistan) din cele opt puteri nucleare confirmate (altfel spus, cele care au testat, în mod public, armament nuclear), și o putere nucleară neconfirmată (Israel) nu au semnat și nici nu au ratificat tratatul.

O altă putere nucleară (Coreea de Nord) s-a retras. Tratatul a fost propus de Irlanda, iar Finlanda a fost prima țară care l-a semnat. În New York, pe data de 11 mai 1995, părțile semnatare ale tratatului au decis, prin comun acord să extindă tratatul pe o perioadă nedefinită și fără condiții.

VEZI ȘI: VESTE-ŞOC DE LA MOSCOVA: S-AU ÎMPĂCAT CU IDEEA UNUI ATAC NUCLEAR: „PĂPUŞILE LUI PUTIN S-AU PREDAT IDEII CĂ VOR MERGE ÎN RAI”

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult