Lumea filmului este în doliu: „A murit în reşedinţa sa”

De: Cancan
Publicat: 11/09/2013 | 14:38

Acest institut din Washington a spus că Saul Landau a murit în reşedinţa sa, luni.

Cunoscut ca un susţinător al cauzelor progresiste şi de stânga, Saul Landau a câştigat George Polk Award la secţiunea Reportaj de investigaţie şi un premiu Emmy, alături de Jack Willis, pentru regia filmului din 1980 „Paul Jacobs and the Nuclear Gang”, o peliculă despre efectele pe care le-au avut asupra sănătăţii populaţiei testele atomice efectuate în deşertul Nevada în anii 1950 şi muşamalizarea acestora de către guvernul american.

Landau a realizat peste 40 de filme în cariera sa, multe dintre acestea concentrându-se asupra unor probleme sociale din America Latină, în special din Cuba şi din Argentina.

Cineastul american a regizat şase filme despre Cuba, cel mai notabil fiind documentarul „Fidel”, realizat în 1868, în care Landau l-a însoţit pe liderul cubanez Fidel Castro într-un turneu prin ţară, la bordul unui automobil de teren.

Saul Landau a regizat şi două filme lansate în 1971 despre preşedintele chilian Salvador Allende, cu doi ani înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere de junta militară a generalului Augusto Pinochet.

Scriitorul Gore Vidal spunea, vorbind despre prolificul Landau, că acesta este „omul de la care îmi place să fur idei”.

Saul Landau, un critic acerb al societăţii de consum şi al globalizării, a lucrat în ultimele sale luni de viaţă la un film despre homofobia din Cuba.

Cineastul, care a predat la California State Polytechnic University din Pomona, la University of California-Santa Cruz şi la American University, a scris 14 cărţi şi era un colaborator frecvent al site-ului Huffington Post.

Saul Landau a fost căsătorit cu Rebecca Switzer cu care a avut cinci copii.

G.C.