Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul. Uite cum poți folosi becurile împotriva COVID-19

Publicat: 15/12/2020 | 21:35

Lumina ultravioletă poate ucide COVID-19 în mod eficient, rapid și ieftin, potrivit unui studiu care a fost publicat în “Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology”. Oamenii de știință au subliniat că nu doar SARS-CoV-2 este eradicat cu ajutorul acestor becuri speciale, ci și alte tipuri de virusuri din familia coronavirusurilor.

Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul (SARS-CoV-2)

O echipă de cercetători din America au concluzionat de curând că luminile UV din LED-uri omoară coronavirusurile, inclusiv pe cel care provoacă COVID-19 – acesta este primul studiu de acest gen. Hadas Mamane, coautoarea cercetării de la American Friends of Tel Aviv University din SUA, consideră că becurile ar putea reprezenta o metodă ușoară de dezinfecție. În plus, a mai spus cercetătoarea din Israel, sistemele de dezinfecție bazate pe becuri cu LED pot fi instalate în sistemul de ventilație și în aparatul de aer condiționat și sterilizează aerul.

“Am descoperit că este destul de simplu să ucizi coronavirusul folosind becuri LED care radiază lumină ultravioletă. Am ucis virusurile folosind becuri LED mai ieftine, care consumă puțină energie și nu conțin mercur ca becurile obișnuite”, a declarat Hadas Mamane, relatează jurnaliștii de la ndtv.com.

Nu rata: Studiu îngrijorător făcut de Universitatea din București! Coronavirusul rămâne trei ore pe pâinea neambalată din magazine

Oamenii de știință au descoperit că 265 nanometri (nm) unde de lumină ultravioletă au fost cele mai eficiente în uciderea virusului SARS-CoV-2, iar becurile cu o lungime de undă de 285 nm, care se găsesc mai ușor, au fost aproape la fel de eficiente. În mai puțin de 30 de secunde, lumina de 285 nm este capabilă să distrugă 99,9% din toți agenții patogeni, potrivit studiului, au scris cei de la publicația sciencedirect.com.

Citește și: Cercetătorii au vești triste pentru femeile însărcinate după ce au încheiat un studiu privind pericolul infecției cu noul coronavirus

Sursa foto: dw.com & pixabay.com/ro