„Magicienii” bucatariei! Adevaratii masterchefi sunt trei frati spanioli! Mancarea lor e arta si au cel mai bun local din lume!

De: Cancan
Publicat: 05/05/2013 | 12:00
Cei trei frati Roca au crescut intr-o familie cu traditie in restaurante

Culmea este ca fratii Roca au fiecare propria specializare: cel mare, Joan, este bucatarul sef, mijlociul – Josep – este specialistul in vinuri, iar mezinul, Jordi, e maestru cofetar.

Cei trei frati Roca au crescut intr-o familie cu traditie in restaurante

Ce-I drept, au si avut de unde invata, primul local din familia Roca fiind deschis in 1929. De atunci, bunicii si parintii celor trei “R” au fost dedicati bucatariei, clientilor si, mai ales, gustului. “Noua generatie” Roca a inceput afacerea in 1986, cand fratii au deschis un restaurant al lor, El Celler De Can Rocca, langa cel al familiei, local unde se servea mancare traditionala spaniola.

Restaurantuyl celor trei frati a fost desemnat recent drept cel mai bun restaurant din lume

  In 1995 au primit prima lor stea in ghidul Michelin, cea mai onoranta distinctie care se ofera unui restaurant. In 2002 au primit cea de-a doua stea, gratie calitatii preparatelor, inovatiei si rafinamentului. In 2007 au deschis un nou local, mult mai modern, in apropierea celui vechi si doi ani mai tarziu au primit cea de-a treia stea Michelin, adica numarul maxim.

Restaurantul este cotat cu trei stele in Ghidul Michelin, adica nivelul suprem al calitatii

  In 2011 si 2012 restaurantul fratilor Roca a fost pe locul doi in topul celor mai bune din lume, dar in 2013 au castigat “batalia”, fiind desemnati cei mai buni.

Prajitura cu numele lui Messi

Cei care intra in El Celler De Can Rocca raman cu o amintire de neuitat nu doar datorita mancarii, cat si atmosferei. “Ne-am hranit sufletul”, scrie unul dintre clienti. Gustul preparatelor aduce aminte de copilarie, iar atmosfera e moderna.

Meniurile sunt fascinante si se servesc alaturi de mici accesorii „imbibate” in parfumuri scumpe

  Fiecare preparat este servit intr-un fel anume, fara legatura prea mare cu vesela clasica a unei bucatarii. Vasele sunt din marmura, decorate cu impletituri din bambus, in saloane sunt foarte multe plante – in general bonsai de diferite dimensiuni – iar cei trei frati sunt in permanenta legatura cu oaspetii lor, povestind despre fiecare sortiment de mancare, vin sau desert.

Jordi Roca, maestrul cofetar, a inventat o reteta de prajitura numita Golul lui Messi in care a vrut sa surprinda ..gustul golurilor!

  Una din cele mai cautate prajituri este “Golul lui Messi”, la a carei reteta Jordi a lucrat o jumatate de an, dupa cum noteaza site-ul official al Barcelonei. “Ce gust ar putea avea un gol al lui Messi”” a fost intrebarea la care prajitura trebuia sa raspunda…Preturile la cel mai bun restaurant din lume ar putea parea mari – un meniu este minim 135 de euro, dar cei care au trecut pe-acolo spun ca merita fiecare eurocent.

Mancarea este servita intr-o vesela aparte, perfect combinata cu decorul

 

Romania nu are niciun restaurant cotat cu vreo stea Michelin

Romania nu figureaza in topul celor 50 de restaurant cele mai bune din lume. Primele zece locuri sunt ocupate de: 1. El Celler de Can Roca, Girona, Spania, 2. Noma, Copenhaga, Danemarca, 3. Osteria Francescana, Modena, Italia, 4. Mugaritz, San Sebastián, Spania, 5. Eleven Madison Park, New York, SUA, 6. D.O.M, Sao Paulo, Brazilia, 7. Dinner by Heston Blumenthal, Londra, Marea Britanie, 8. Arzak, San Sebastian, Spania, 9. Steirereck, Viena, Austria si 10. Vendôme, Bergisch Gladbach, Germania. Niciun local romanesc nu detine o stea Michelin, motivele fiind diverse. Un chef francez care lucreaza la noi, intr-un local din zona de Nord a Capitalei, mentiona trei motive: clientul, care nu este obisnuit cu rafinamentul, ingredientele, care nu se prea gasesc la noi, sunt importate congelate si isi pierd savoarea naturala, si bucatarul care este un simplu angajat si lucreaza pentru salariu, cu un program fix, fara pasiunea unuia care detine locul si vrea sa isi faca oaspetii sa se simta ca acasa.

(G.A.)