Mai trece sau nu România la noapte la ora de vară?! Anunțul oficial făcut

Publicat: 30/03/2019 | 10:06
Mai trece sau nu România la noapte la ora de vară?!

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii şi afectează peste un miliard de oameni anual. Totuşi, începutul şi sfârşitul orei de vară variază de la o ţară la alta. Uniunea Europeană a adoptat ora de vară folosită în Anglia – anume, din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie. 

În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, şi a funcţionat anual, până în 1939 (începea în prima duminică din aprilie, la ora .00 şi se încheia în prima duminică din octombrie, ora 01.00). Din 1 aprilie 1940, ora .00, până în 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent. Apoi, din 1943, s-a renunţat la ea. A fost reintrodusă abia în regimul Ceauşescu, începând cu 1979, informează historia.ro.

Cheia de citire a hărţii: Albastru-ora de vară e folosită;Portocaliu – ora de vară a fost folosită;Roşu-ora de vară nu a fost niciodată folosită – sursa foto – historia.ro

Până în anul 2021, țările membre UE trebuie să decidă dacă vor rămâne – permanent – la ora de vară sau de iarnă.

Ora de vară. Avantaje

Majoritatea experţilor în politici publice susţin adoptarea orei de vară. De ce? Fiindcă, afirmă aceștia, e de preferat să crească timpul de lumină după-amiaza şi seara. Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washington şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară va conduce la scăderea numărului de accidente rutiere. Specialiștii susțin că este preferabil să alocăm mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale,  oamenii venind spre case după o zi obositoare la birou, informează adevarul.ro.

Rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate din infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după – amiaza târziu sau seara. Din alte studii reiese că vor fi ramuri economice care vor prospera dacă se adopta ora de vară. Reprezentanții industriei turismului  susţin  că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Experții în energie sunt de părere că  ora de vară reduce consumul de energie cu 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor.