Managerul Institutului ”Matei Balș”, adevărul despre eficiența vaccinului anti-COVID împotriva tulpinii Delta

Publicat: 08/07/2021 | 10:29

Managerul Institutului ”Matei Balș”, Adrian Marinescu, a vorbit despre eficiența vaccinului anti-COVID împotriva tulpinii Delta.

Delta sau B.1.617.2, supranumită varianta „indiană” până recent, a devenit dominantă în Marea Britanie, depășind prevalența variantei „britanice”, B.1.1.7, rebotezată alpha de OMS. Tulpina Delta se transmite cu 60% șanse mai mari decât varianta britanică Alfa.

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre eficiența vaccinurilor anti-COVID în fața acestei tulpini. Potrivit acestuia, vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva infectării cu noua variantă Delta.

”Există eficienţă, din fericire. Despre tulpina Delta vorbim de ceva vreme şi ştim că se transmite uşor, iarăşi din fericire nu sunt forme agresive, nu avem dat că sunt forme severe. O persoană vulnerabilă există riscul să facă şi o formă cu complicaţii. Vaccinurile existente sunt eficiente chiar dacă datele pe care le avem spun că există o eficienţă mai scăzută cu un anumit procent în ceea ce ştiam, cu varianta clasică, dar sunt eficiente. Au eficienţă.

Noţiunea de suficient e în termeni relativi, este important ca această vaccinare să se întâmple repede, pentru că e clar dacă virusul va rămâne mai mult timp în circulaţie suferă mutaţii şi vor apărea noi variante. Vaccinul asigură o imunitate, dar vestea bună nu este că imunitatea prin anticorpi, ci imunitatea prin celulă care face diferenţa. Să ţină atât de mult încât să ne ajute în faţa formelor severe”, a declarat Adrian Marinescu în cadrul unei emisiuni TV.

Varianta „Delta” a COVID-19 a ajuns și în România

Până în momentul de față, în România au fost descoperite 57 de cazuri de infectare cu tulpinina Delta în Bacău, Argeș, Ilfov și București. Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă asupra efectelor devastatoare pe care tulpina indiană le poate avea.

”Nu e o formă clinică particulară, pur si simplu mutaţiile care apar la nivelul proteinei spike din strucura acestui virus , permite acestui virus, fie să se transmită mai uşor, fie să pătrunda în celule, fie să declanşeze nişte cascade de reacţii în organism care să fie mai severe. Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte.

Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze. Studiile arată ca o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 ca tulpina inițială provenită din Wuhan”, a declarat Valeriu Gheorghiță.