Mâncăruri care nu îngraşă. Lista cuprinde alimente la care sigur nu te aşteptai

De: Cancan
Publicat: 28/07/2017 | 17:15

În orice dietă, spun specialiştii, pot fi incluse fără frică următoarele legume: broccoli, varză (verde), conopidă, sparanghel, ardei, castraveţi, andive, usturoi, ceapă, salată verde, spanac şi zucchini. Există, de altfel, voci care susţin că toate fructele şi legumele – crude, îngheţate, uscate sau gătite – sunt un aliat de bază în meniu.

Fasolea, mazărea şi lintea sunt iarăşi la mare preţ, ca şi soia şi derivatele ei. Nu sunt de neglijat nici preparatele pe bază de fructe de mare. Dar surpriza abia acum vine: specialiştii susţin că puteţi mânca fără grijă… cartofi copţi şi ouă.

Mai precis, cartofii sunt foarte săţioşi (într-un studiu recent se află pe primul loc din 38 de alimente în ceea ce priveşte indicele de saţietate) şi de aceea nu ar trebui ocoliţi în diete, chiar dacă au un conţinut ridicat de carbohidraţi. Ei sunt plini de vitamine, fibre şi alte substanţe nutritive, oferind energie constantă şi saţietate îndelungată.

Un alt studiu susţine că ouăle ar fi potrivite în diete, pentru că persoanele care au mâncat ouă la micul dejun, au consumat cu 330 mai puţine calorii pe parcursul zilei decât cei care au mâncat o chiflă. În plus, spun nutriţioniştii, ouăle conţin aminoacizii esenţiali organismului, care, odată digeraţi, declanşează eliberarea de hormoni care suprimă pofta de mâncare.

Sunt de evitat, însă, fructele folosite în anumite semipreparate care au şi zahăr. Iar, în privinţa legumelor, cel mai indicat este ca ele să fie consumate crude sau gătite câteva minute, la aburi.

Pe lista mâcărurilor care nu îngraşă se află şi supele, foarte uşor de pregătit şi extrem de săţioase. La fel, este de reţinut că nu vă afectează silueta: uleiul de măsline, sărac în calorii, maioneza dietetică, muştarul, pasta de tomate, sucul de roşii, oţetul, sucul de lămâie, dar şi condimentele (scorţisoara, cuişoarele, ghimbirul, chimionul, nucşoara, coriandrul, curry-ul, boiaua).

Un alt sfat dat de nutriţionişti este să nu vă refuzaţi desertul. Trebuie doar sa îl înlocuiţi cu unul cât mai slab în calorii: un iaurt dietetic, gem sau compot din diverse fructe sau chiar câteva linguriţe de şerbet.