Mancaruri traditionale de Craciun si beneficiile lor asupra organismului. Cum sa gatesti sanatos ciorba din rasol de porc si carnatii?

De: Cancan
Publicat: 20/12/2011 | 00:00

Ciorba de rasol de porc

Ingrediente: un rasol de porc de 1,5 – 2 kg;1 l de bors sau zeama de varza;2-3 morcovi taiati marunt;2 cepe taiate marunt;1 bucata de pastarnac sau radacina de patrunjel taiata marunt;1 telina mica, taiata marunt;5 rosii;3 ardei grasi;2 legaturi de leustean;1 legatura de patrunjel;doua oua;sare si pier.

Mod de preparare:

Spala bine rasolul si pune-l la fiert in apa rece, intr-o oala mare care sa-l cuprinda in intregime. Lasa-l sa fiarba la foc mic. Cand carnea este aproape fiarta si se desprinde de pe os, inlatura osul si rupe bucati potrivite de rasol. Adauga legumele, o legatura de leustean si putin patrunjel, tocate marunt, si lasa-le sa fiarba cu carnea. Cand toate ingredientele sunt fierte bine adauga borsul sau zeama de varza si mai lasa ciorba sa mai dea in 2-3 clocote. Pune sare si piper dupa gust si drege-o cu ouale batute cu putina sare si piper. Stinge focul si pune deasupra restul de leustean si patrunjel taiate marunt. Serveste preparatul cu smantana.

Beneficiile produsului asupra sanatatii

rasolul de porc contine zinc, fier si vitamina D care imbunatatesc imunitatea, ofera un plus de sanatate pielii si asigura buna functionare a sistemului nervos;morcovii – imbunatatesc vederea si au grija de sanatatea ochilor pe timp de iarna;ardeiul gras – contine o cantitate impresionanta de vitamina C, A, E, K, B6, potasiu, magneziu s.am.d. prevenind bolile respiratorii sezoniere, glaucomul, artrita reumatoida, infectiile si chiar infarctul miocardic;rosiile – au in compozitia chimica vitamina A necesara glandelor endocrine, complexul B, protectorul sistemului osos si al metabolismului, vitamina C necesara preventiei bolilor de inima si a anumitor intoxicatii, fier, fosfor, calciu, magneziu etc. Pentru cresterea imunitatii;ceapa – are un continut bogat de uleiuri eterice cu acizi si vitamine bune pentru combaterea tusei, imbunatatirea auzului;pastarnacul – regleaza digestia, calmeaza colicile renale si hepatice, previne cresterea tensiunii, durerile din zona pieptului, aparitia bolilor de inima si plamani;leusteanul – combate greata, balonarea, dischinezia biliara si previne tulburarile hepatice;patrunjelul – regleaza aciditatea gastrica, elimina crampele si stimuleaza detoxifierea;sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal;piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia.

Carnatii

Ingrediente:

3 kg carne din pulpa din fata de porc;5 capatani de usturoi; sare;piper;cimbru;mate de porc pentru carnati.

Mod de preparare:

Toaca bucatile de carne si amesteca-le cu usturoiul pisat, sare, piper si cimbru dupa gust. Framanta bine compozitia si adauga o cana de apa sau supa de porc. Umple matele si leaga-le la capete, apoi lasa carnatii formati la uscat la loc cald, timp de 48 de ore. Apoi lasa-i la uscat la loc rece, afara sau in congelator.

Beneficiile produsului asupra sanatatii

pulpa de porc – contine potasiu, fosfor, zinc, fier, magneziu oferind protectie oaselor, pielii si sistemului nervos; creste rezistenta organismului la boli autoimune, imbunatateste vederea si memoria;usturoiul – este un adevarat panaceu; contine siliciu, iod, complexul de vitamine B s.a.m.d. care il recomanda in combaterea afectiunilor respiratorii, scaderea tensiunii arteriale, a glicemiei, prevenirea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic si accidentului vascular; de asemenea, el contine si doua antibiotice puternice fiind eficient in tratarea meningitei;cimbru – contine vitamina K, mangan, calciu fiind indicat in tratarea racelii, gripei si prevenirea intoxicatiilor;matele de porc – sunt bogate in acid folic necesar bunei functionari a stomacului, ficatului, rinichilor; ele mai contin si biotinina care normalizeaza metabolismul glucidic si lipidic;piperul – detoxifica ficatul, induce somnul, calmeaza balornarile, stopeaza varsaturile si inlatura astenia; sarea – stimuleaza secretia gastrica, aduce tensiunea la valoarea normala in cazul in care aceasta este scazuta, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal.

Vezi si maine pe www.cancan.ro alte retete traditionale delicioase!