MApN vine cu informații de ultimă oră. Ce se întâmplă cu minele care plutesc în Marea Neagră

Publicat: 21/03/2022 | 22:37
Un virus periculos a fost descoperit în Marea Neagră / Sursă foto: Pixabay

Ministerul Apărării Naționale vine cu clarificări în cazul minelor din Marea Neagră, după ce autoritățile din România și Bulgaria au semnalat problema. Minele erau plasate de armata ucraineană, în portul de la Odesa.

După ce Guvernul Bulgariei a atras atenția cu privire la prezența unor mine care plutesc în Marea Neagră, MApN a emis un comunicat de presă pentru a oferi mai multe informații. Dispozitivele explozive par a fi aduse de o furtună și ar proveni din Ucraina. (CITEȘTE ȘI: Alertă în Marea Neagră! România și Bulgaria avertizează că există mine care plutesc în derivă)

MApN anunță ce se va întâmpla cu minele

Conform unui comunicat de presă emis de MApN, „Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență  intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României”. MApN  a adăugat că au început deja misiunea de cercetare, dar nu au observat prezența acestor mine până în prezent. De asemenea, nici nu au primit informații de la alte nave care să ateste prezența acestora. 

Instituția a lămurit și ce se va întâmpla în cazul în care va fi descoperit explozibil în Marea Neagră și ce specialiști ce vor ocupa direct de operațiume. 

„În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, precizează MApN, în cadrul comunicatului de presă. (CITEȘTE ȘI: Accident rutier pe DN7. O femeie a murit, iar alte două persoane au fost transportate la spital)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult