Marcel Ciolacu a anunțat când va depune PSD moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu

Publicat: 26/05/2021 | 18:30
PSD, moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu | Foto Mediafax

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, că social democrații vor depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu pe data de 14 iunie.

Președintele social-democraților spune că moțiunea este motivată de „eșecul privind Planul Național de Redresare și Reziliență”, potrivit GÂNDUL.RO.

„Astăzi nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot ce știm despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur. Pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca motiv principal eșecul Guvernului în privința Planului Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului, la finalul ședinței în care premierul a venit să prezinte PNRR. Moțiunea de cenzură are nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul de parlamentari pentru a demite guvernul. Social democrații vor depune moțiune de cenzură indiferent de felul în care decurg negocierile privind Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, în urmă cu două zile.

„Va fi depusă în această sesiune. Va fi după ce PNRR va fi prezentat în Parlament. Moțiunea are suficiente motive să fie depusă și cu PNRR și fără”, a precizat Radu Oprea.

Oprea a mai spus că „facturile au explodat iar puterea de cumpărare a scăzut” și că sunt suficiente motive pentru că moțiunea să fie depusă.

Șansele ca moțiunea de cenzură să treacă

Pentru ca executivul să fie demis prin moțiune de cenzură, aceasta trebuie să întrunească la vot jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor. Sunt 330 de deputați și 136 de senatori, așadar sunt necesare 233 + 1 = 234 de voturi în favoarea moțiunii.

PSD are 110 deputați și 47 de senatori.

Abordând scenariul ca moțiunea să atragă și voturile parlamentarilor AUR (31 de deputați și 13 senatori), ar însemna o susținere reală de 201 voturi, ceea ce ar fi insuficient pentru ca guvernul să fie demis.