Marcel Ciolacu, despre impozitarea progresivă: „În România este prea mare impozitarea pe muncă. Îți măresc impozitul de la 10% la 12%, dar de diferența asta îți fac deduceri la servicii”

Publicat: 19/05/2022 | 23:20

Șeful social-democraților a afirmat că își dorește ca și România să fie un alt sistem de impozitare, reiterând ideea implementării impozitării progresive. Această măsură ar duce la o majorare a nivelului de impozitare pentru românii care câștigă salarii mai mari, ceea ce înseamnă că taxele care sunt și așa destul de mari vor crește și mai mult.

„Eu aș vrea să se vadă cum este impozitarea în toate țările. În România este prea mare impozitarea pe muncă. Avem evaziunea fiscală estimată la aproape 10% din PIB. Trebuie modificat sistemul, o reforma a ANAF-ului. De dată asta, avem obligația, ținând cont că avem o coaliție formată din cele mai mari partide.

Aceste lucruri nu pot fi făcute decât prin dialog transparent. Avem cel mai mic venit prin impozitare, de la o anumită valoare în sus, din Europa. Am făcut o echipa mixtă din cele trei partide, să vină cu soluții în două săptămâni, apoi vom discuta cu sindicatele și cu mediul de afaceri. Este prima dată când vad un guvern care se gândește și ce facem pe termen mediu, nu doar mâine”, a spus Ciolacu, citat de GÂNDUL.

”Nu vor apărea impozite noi, nu suntem nebuni la cap”

Ciolacu spune că nu vor crește taxele în acest an, dar impozitarea progresivă pe care PSD o dorește va crește impozitarea pentru românii care au venituri peste medie. Totodată, el spune că ar putea fi introduse „deduceri de cheltuieli”.

„Nu aici e discuția, nu vor apărea impozite noi, nu suntem nebuni la cap. Dacă crești într-o parte, scazi în altă parte, trebuie un echilibru între impozitarea muncii și cea a capitalului.

Prin deducerile de la impozitarea progresivă s-au dezvoltat state. Și SUA și toate țările dezvoltate fac astfel de deduceri. Îți măresc impozitul de la 10% la 12%, dar de diferența asta îți fac deduceri la servicii. La medicale, la grădinițe, cheltuieli cu modernizarea casei etc. Așa te împing către servicii, să cheltuiești, să între bani în economie.”, a mai spus Ciolacu.