Marcel Ciolacu, după decizia CCR: Eu nu am pensie specială. La sfârşitul fiecărui mandat mi-am dat demisia

Publicat: 06/05/2022 | 14:00

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), a declarat, vineri, la Timişoara, că proiectul privind anularea pensiilor speciale pentru parlamentari – declarat neconstituţional de Curtea Constituţională – a fost depus de social-democraţi, în Parlament şi că personal nu beneficiază de o astfel de pensie, deoarece la finalul fiecărui mandat a demisionat.

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Timişoara, unde participă la un eveniment organizat de comunitatea evreiască, că niciodată nu a avut un mandat întreg de parlamentar.

„Proiectul de lege care a trecut prin parlament a fost depus de mine şi colegii mei. Eu nu am pensie specială pentru că la sfârşitul fiecărui mandat mi-am dat demisia, astfel încât să nu mă încadrez pe lege să am un mandat întreg ca să fiu beneficiar al unei indemnizaţii suplimentare, că aşa e trecută în lege. Aşteptăm motivarea şi pe urmă o să începem abordarea”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de GÂNDUL.

„Pensiile speciale trebuie să dispară definitiv!”

Ciolacu a precizat că este convins că va fi promovat un alt proiect de lege care să ”închidă” discuţia cu pensiile speciale.

„Nu ştim dacă în motivare va fi explicit că nu poate să fie o lege retroactivă, lucru totuşi anticonstituţional, şi va avea efecte din mandatul următor. Haideţi să aşteptăm motivarea să vedem exact abordarea viitoare care va fi şi sunt convins că vom promova alt proiect de lege care să închidă această discuţie cu pensiile speciale”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Pensiile speciale trebuie să dispară definitiv!”, a transmis președintele PSD și într-o postare pe contul de Facebook.

CCR: Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e neconstituțională

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, au spus, pentru GÂNDUL, surse din interiorul CCR.

Votul a fost de 6 la 2, după discuții aprinse, iar în urma acestor dezbateri furtunoase judecătorul Daniel Morar s-a ridicat și a părăsit ședința fără  mai voteze, fiind trecut absent. Informația, distribuită inițial, indica un vot de 6 la 3, iar în comunicatul CCR, publicat joi, se arată doar că votul a fost majoritar. Drept urmare a acestui vot, legea prin care se abrogau pensiile parlamentarilor a fost declarată neconstituționalăfără a se intra pe fondul cauzei, ci doar din punct de vedere al nerespectării normelor și procedurii, ceea ce se explică și în comunicatul CCR.

Drept urmare, se revine la legea de dinainte, care fusese abrogatăParlamentarii care au atacat în instanță această lege și care au ridicat și excepțiile de neconstituționalitate dezbătute de CCR astăzi ar putea solicita plata pensiilor care nu le-au mai fost plătite în baza legii declarate neconstituțională.

CCR invocă în decizia sa faptul că legea a fost adoptată mult prea rapid, într-o singură zi, ceea ce ar afecta însăși caracterul „democratic” al statului.