Marcel Ciolacu în Republica Moldova: „Nu contează pe care mal al Prutului te naşti, atunci când inima ta bate româneşte”

Publicat: 27/03/2023 | 22:00

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a participat luni, potrivit GÂNDUL.RO, la festivităţile prilejuite de dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, în localitatea Ialoveni din Republica Moldova. Șeful PSD a afirmat că „lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl vor construi cu România vor ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei”.

Ciolacu a mai afirmat că toţi decidenţii de la Bucureşti, între care se numără și el, nu vor „avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”.

Suntem români şi de asta avem datoria să ne cinstim neamul, pământul şi istoria. Acesta este motivul pentru care am răspuns cu mare emoţie invitaţiei omologului meu şi prietenului meu, domnul Igor Grosu, de a fi astăzi alături de dumneavoastră. Aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România şi inaugurarea grupului statuar reprezentându-i pe părinţii acestei Uniri, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, sunt un motiv de mare sărbătoare. Astăzi ne bucurăm din suflet pentru Unire, dar nu trebuie să uităm niciodată sacrificiile şi greutăţile imense care au fost depăşite pentru acest ideal”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu afirmă că Unirea Basarabiei cu România nu a fost deloc uşoară.

Din 1812, când Basarabia a fost smulsă cu forţa din trupul Moldovei, generaţii întregi au trăit şi au murit pe ambele maluri ale Prutului cu unirea în suflet. Au fost lungi perioade lipsite de speranţă. Chiar la începutul lui 1918, pentru cauza unirii părea că istoria se termină acolo şi atunci, odată pentru totdeauna, dar au fost oameni luminoşi care au continuat să lupte şi care au folosit inteligent oportunităţile oferite de vremuri pentru a-şi urma obiectivul suprem. Pe doi dintre ei îi cinstim astăzi cu mare bucurie. Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ sunt cei doi artizani ai Unirii Basarabiei cu România acum 105 ani: doi mari oameni politici, doi patrioţi români, un buzoian şi un ialovean. Şi când spun asta nu pot să nu mă gândesc cu emoţie că astăzi, la peste o sută de ani distanţă, Buzăul este înfrăţit cu Ialoveni. De aceea, daţi-mi voie să îi felicit pe domnul primar Constantin Toma şi pe domnul preşedinte al Consiliului Raional Ialoveni, Mihai Silistraru, pentru ideea înfiinţării acestui grup statuar, dar şi pe sculptorul Ciprian Dominoschi pentru toată munca depusă în realizarea sa”, a precizat liderul PSD.