Mare atenţie! Nu se face curăţenie de Crăciun în aceste zile. Este total interzis

Publicat: 15/12/2021 | 12:42
În ce zile este interzis să faci curățenia de Crăciun? Sursă Foto: Pixabay.com

Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului se aproprie, iar gospodinele sunt în toi cu pregătirile și curățenia din casă. Cele care nu știu încă ar trebui să afle când este interzis să cureți locuința. Mai jos vei putea afla acest lucru, dar și cum te poți organiza mai bine pentru a duce la bun sfârșit toate treburile până în ziua de 25 decembrie, atunci când are loc Sfânta Naștere a Domnului Isus Hristos.

În ce zile este interzis să faci curățenia de Crăciun?

Dacă nu știai asta până acum, este strict interzis să faci curat în zilele de sărbătoare notate în calendar cu o cruce roşie! Se aplică aceeași regulă și pentru zilele de duminică ori în Ajunul Crăciunului. Ține cont de acest lucru și vei avea cu siguranță liniște sufletească și te vei bucura de Sărbători pline doar de lucruri bune.

Învață cum să îți organizezi timpul mai bine Sursă Foto: Pixabay.com

CITEȘTE ȘI: REȚETE DE CRĂCIUN. ÎNVAȚĂ SĂ PREPARI 3 REȚETE SIMPLE DE PRĂJITURI CU NUCĂ, CIOCOLATĂ ȘI CAFEA

Cum te poți organiza mai bine pentru a termina curățenia la timp?

Pentru a termina curățenia generală de Crăciun la timp, prima și prima dată trebuie să îi găsești loc fiecărui lucru și apoi îţi va fi mult mai uşor să începi efectiv curăţenia. Acest lucru înseamnă să ştergi geamurile, să aspiri și să cureţi covorul, să speli podeaua şi să ştergi praful.

La capitolul baie şi bucătărie, zonele în care ai cel mai mult de curăţat şi frecat, foloseşte produse care îţi economisesc timpul. De exemplu, înainte de a începe curăţenia, aplică pe chiuvete, cadă, toaletă sau robineţi produse de curăţat care dizolvă murdăria mai rapid.

Dacă ai început curățenia într-o camera, ramai acolo. Respecta planul și nu părăsi încăperea pana nu ești perfect mulțumit sau mulțumită de rezultat.

De reținut! Ține cont să freci de sus in jos: pereții, apoi geamurile si abia la sfârșit podelele. Astfel vei evita să te ocupi din nou de aceeași porțiune de camera pe care abia ai terminat-o. Tot ca regulă generală, întâi ștergi praful și apoi dai cu aspiratorul.

Trucuri pentru curățenia generală de Crăciun

Dacă consideri că soluțiile cumpărate din supermarket sau din orice alt magazin nu funcționează, nu uita de eficientele rețete din bătrâni. Chiar dacă nu cureți argintăria cu cenușă, vei putea folosi multe loțiuni si poțiuni extrem de ușor de preparat.

Curățenia de Crăciun Sursă foto: Pixabay.com

Otetul in combinatie cu apa calda

Trebuie să prepari soluția cu o parte oțet și patru părți apă. Această rețetă te va ajuta să cureți impecabil oglinda, ferestrele, faianța și gresia. Oțetul amestecat cu o cantitate mai mare de apă îți va da o alternativă la detergentul de curățat toaleta.

Efectul se va lăsa așteptat, depunerile de piatră se dizolva mai greu, dar nu vei mai suporta aburii aceia înecăcioși. Atenție! Oțetul dizolvă ceara de parchet sau lacul de pe mobilă.

Lămaia stoarsă de tine iți va fi de mare ajutor în cazul nenumăratelor „situații disperate” peste care vei da prin casa. Poate fi folosită cu succes în loc de inalbitor. De asemenea, cu o jumătate de lămaie înmuiată în sare vei scăpa de mirosurile urâte și de petele de pe tocătorul de lemn.
Uleiul de lămâie te ajută să scapi de neplăcutele mirosuri de la animale.

Trucuri pentru curatarea veselei

Pentru curățarea veselei, trucuri există multe, multe. Tu trebuie doar să alegi! Petele de cafea și ceai de pe căni se curăță dacă le freci cu puțin bicarbonat de sodiu (pe o cârpă). Porțelanurile și obiectele din sticlă se curață bine dacă sunt înmuiate întâi în oțet fierbinte, apoi spălate cu detergent de vase. Tacâmurile din inox se fac frumoase dacă le ții câteva minute în apa în care s-au fiert cartofi fără coajă. Tacâmurile de argint se curață bine cu amoniac (se pun la înmuiat în apă calda cu puțin amoniac).

Cum scapi de rugină?

Rugina apare când și unde nu te aștepți. Acum e momentul să înveți cum să lupți cu ea. Ochiurile de aragaz sunt protejate dacă le ștergi cu o cârpă înmuiata în ulei vegetal. Dacă ai rugină pe obiecte mici șterge-le energic cu o cârpă umezită și înmuiata în nisip fin sau lasă-le o zi în ulei de gătit (râncezit).

Trucuri pentru curățarea ruginei Sursă Foto: Pixabay.com

Cu ce soluție cureți covoarele mai bine?

Înmoaie un tampon în esența concentrată de ceai și freacă bine carpeta. Ca să reîmprospătezi culorile unui covor, trebuie să-l periezi cu o soluție de apă și sare grunjoasă sau să presari sare pe el, sa-l rulezi si sa-l lași așa două-trei zile, după care îl aspiri. Mirosurile neplăcute de animale, în mod special, dispar din covor dacă freci suprafața cu o bucată de perdea îmbibată în otet cu apă. Apoi aerisești bine camera.

Soluția de amoniac, potrivită pentru spălarea geamurilor

Geamurile se spală bine cu soluție de amoniac, mai exact cu o linguriță la patru litri de apă și se usucă cel mai bine cu ziarul. La acest capitol, este recomandat să nu speli geamurile în zilele însorite deoarece vor rămâne pete. Există și soluție împotriva petelor: adaugă o linguriță de oțet în apa de clătit geamurile.

Tot oțetul te ajută să scapi și de micii stropi de pe geam rezultați în urma vopsirii tocurilor. Petele de calcar, cele produse de apă se scot bine cu oțet sau zeamă de lamaie, în amestec cu apa.

VEZI ȘI: CÂTE PERSOANE AU VOIE ÎNTR-O CASĂ SAU APARTAMENT DE CRĂCIUN ŞI REVELION? RESTRICŢIILE PENTRU SĂRBĂTORILE 2021 – 2022

 

 

 

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult