Marea Neagră a produs un fenomen ciudat pe litoralul românesc. Și locuitorii din Constanța au putut să-l observe

Publicat: 28/11/2023 | 20:29

Furtuna din urmă cu doar câteva zile ce a avut loc pe litoral a dat naștere acum la un fenomen bizar, ce nu a mai avut loc de mult timp în Marea Neagră. După furtuna de la sfârșitul săptămânii, când vântul a bătut cu peste 120 de kilometri pe oră dinspre țărm înspre larg, marea s-a retras. Fenomenul este unul rar întâlnit și a provocat o retragere a apelor cu aproape 100 de metri. Ce spun specialiștii despre ce se întâmplă pe litoralul românesc? 

După ultima furtună de cod roșu, de sâmbătă, cu valuri de 10 metri, un fenomen rar a apărut pe litoralul românesc. Mai exact, linia apei s-a retras considerabil, iar în unele zone, apa este acum dincolo de digul de protecție al plajei, lucru observat perfect în stațiunea Mamaia. Acum, în unele stațiuni, apa nici măcar nu mai atinge digurile, care în urmă cu doar câteva zile abia țineau piept valurilor uriașe.

(CITEȘTE ȘI: VREMEA BULVERSANTĂ DIN OCTOMBRIE A READUS UN FENOMEN RAR LA MAREA NEAGRĂ. S-A MAI ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU 40 DE ANI)

Fenomen rar la Marea Neagră

Așa cum spuneam, furtuna puternică de zilele trecute și-a lăsat amprenta asupra litoralului românesc. Dacă în urmă cu doar câteva zile, valurile inundau litoralul, acum linia apei s-a retras considerabil. Pe litoralul românesc, marea s-a retras spre larg cu 100 de metri, astfel, zone mari din Mamaia și Constanța, unde intrarea în apă nu este abruptă, au rămas pur și simplu descoperite.

Specialiștii spun că retragerea mării are legătură cu furtuna secolului de la Soci. Weekend-ul trecut, în Peninsula Crimeea vântul mediteranean continental de vest a bătut dinspre uscat și a ridicat valuri de 14 metri.

„În perioada 26-27 noiembrie a.c. am avut o furtună extrem de mare în Marea Neagră care a determinat împingerea maselor de apă din zona litoralului românesc și acest fenomen s-a suprapus cu un vânt puternic din zona de vest. În general în astfel de situații care împing apele și vânt din direcția vest scade nivelul marii. Este un fenomen care s-a mai întâmplat și în trecut, un fenomen care durează în funcție de condițiile meteo și care generează o expunere a acestor zone de mică adâncime, această retragere a mării care este un fenomen destul de rar la noi.

Nu este ceva alarmant: doar că situația actuală a fost această furtună mai rar întâlnită, cu valuri foarte mari și care a afectat destul de mult Marea Neagră, mai ales în est, în zona Rusiei, Soci și alte orașe din zona dar și Crimeea și Georgia. Este un fenomen care apare când sunt combinații de vânt cu furtună. Furtuna secolului a venit din colțul de NV, ne-a afectat și pe noi, zilele precedente când am avut zăpadă și furtună, a urmat un traseu la vest către est, către litoralul rusesc”, explicat Radu Timofte, directorul Institutului Național de Cercetare si Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Fenomen rar la Marea Neagră

(VEZI ȘI: „APOCALIPSA” METEO LA 60 DE KILOMETRI DE ROMÂNIA. FURTUNA DE COD ROȘU DIN BULGARIA A ALERTAT AUTORITĂȚILE DIN ȚARA VECINĂ)