Marturii CUTREMURATOARE despre ranitii din accident: „Aveau dureri extraordinare, erau disperati, complet inghetati si in soc!”

De: Cancan
Publicat: 21/01/2014 | 20:02

Gheorghe Trif, localnic in varsta de 40 de ani din comuna Horea, judetul Alba, unul dintre primii oameni care au ajuns, luni seara, la locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, spune ca a trait experienta vietii sale in momentul prabusirii aparatului de zbor.

„Eu am fost plecat ieri (luni – n.r) de acasa si cand am revenit am aflat de la sotie ca s-a prabusit un avion in Muntii Apuseni. Am pus mana pe telefon si am sunat la 112 si am vorbit cu doctorul Zamfir. Dupa cum imi povestea despre zapada care era mare, mi-am dat seama ca nu poate fi decat in zona celui mai inalt varf de pe aici. Am sunat inca un vecin, ca n-am vrut sa ma duc singur. La el mai era cineva si am plecat toti trei cu o masina de teren. Dupa vreo patru – cinci kilometri masina s-a impotmolit, am abandonat-o si am pornit pe jos”, povesteste Gheorghe Trif.

–––––––––––––––––––––––-

Ultima postare pe Facebook a lui Adrian Iovan! Vezi ce a scris pilotul cu 24 de ore inainte sa moara

Prima reactie a Romanitei Iovan dupa ce a aflat de moartea fostului sot! Cu ochii in lacrimi a transmis un mesaj emotionant

–––––––––––––––––––––––––-

Acesta a adaugat ca s-au sfatuit tot timpul cu un consatean de-al lor, sef de post in localtatea Albac, foarte bun cunoscator al muntelui.

Gheorghe Trif afirma ca, dupa ce au strabatut mai bine de trei kilometri pe jos, prin zapada, prin ploaie si ceata extrem de densa, au ajuns la locul accidentului.

„I-am gasit in soc hipotermic, speriati, dezamagiti, cu dureri mari, ceva de speriat. Ranitii aveau dureri extraordinare, erau disperati, complet inghetati, erau in soc. Hainele erau complet inghetate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig in varful muntelui si mai bate si vantul”, a spus Gheorghe Trif.

Acesta a povestit ca, impreuna cu ceilalti doi consateni – Gheorghe Giurgiu si Argentin Toader – a actionat la indicatiile doctorului Radu Zamfir.

„Am actionat la ordinele doctorului Zamfir si i-am acordat ajutor domnisoarei care a murit. Am carat-o in spate mai bine de trei kilometri. Iovan era deja mort”, a spus localnicul.

Acesta afirma ca ranitii n-au reusit sa intretina prea mult focul pe care-l facusera petru a fi reperati si pentru a se incalzi.

„Aveau doar o lanterna cu care semnalizau. Aveam si noi o lanterna. Focul n-au reusit sa-l intretina. Nu era niciun foc, nimic, nimic cand am ajuns noi. Era ceata de nu vedeai la doi metri, era padure, era noapte. I-am gasit inghetati cu totul”, a afirmat Trif.

Localnicul a adaugat ca „doar Dumnezeu a facut sa nu fie mai multi morti”.

„Dumnezeu a vrut ca restul de cinci raniti sa supravietuiaeca si Dumnezeu ne-a indrumat pasii catre ei. Noi cunoastem muntii si locurile si, daca ne-a spus de zapada mare, numai in zona aia puteau fi”, a mai spus Gheorghe Trif.

Acesta afirma ca nu a trait niciodata o astfel de experienta, descriind tot ce s-a intamplat cu un singur cuvant: „soc”.

Adrian Iovan a murit in accident

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

R.R.