Mărturii terifiante. A scăpat din lagărele lui Ceauşescu, iar azi…

De: Cancan
Publicat: 03/10/2017 | 00:00

Născut la marginea judeţului Ialomiţa, într-o familie mult prea săracă, Marian Raicu a fost lăsat în grija statului şi instituţionalizat într-un orfelinat din Slobozia, desprins din cele mai ceauşiste „modele” de case de copii.

Când a venit vremea să meargă la şcoală, băiatul a fost înscris la Şcoala Specială Movila, instituţie de învăţământ creată pentru a le facilita copiilor cu handicap accesul la educaţie. Perfect sănătos, Marian a fost integrat în această unitate de învăţământ fără a i se face vreun control de specialitate. Tot ceea ce conta la vremea respectivă erau statisticile. (CITEŞTE AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)

Pentru că şcoala avea nevoie de un număr cât mai mare de elevi astfel încât să rămână deschisă, personalul instituţiei înscria orice copil, fie că era bolnav, fie că era sănătos.

”La vremea respectivă nu conta dacă eşti bolnav mintal sau sănătos. Aceste aspecte treceau în plan secund. Problema este că, dacă proveneai dintr-un orfelinat, aşa cum a fost cazul meu, ajungeai într-o astfel de instituţie de învăţământ. Ştiu că nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat, dar, din păcate, timpul nu mai poate fi dat înapoi pentru ca cei responsabili să fie traşi la răspundere”, mărturiseşte Marian Raicu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Viaţa în Iad

Dincolo de probleme de funcţionare şi organizatorice, Şcoala Specială Movila era, în realitate, ca un adevărat lagăr de concentrare. Instituţia întregeşte lista instituţiilor de stat din perioada anilor ’90 în care copiii beneficiari erau supuşi la numeroase forme de abuz. Marian Raicu povesteşte că toate aceste mărturii nu sunt pure legende.

Tânărul a simţit pe pielea sa furia celor care, în loc să-l sprijine, îl batjocoreau. Marian povesteşte că personalul instituţiei se comporta abuziv cu toţi elevii. Bătăile erau la ordinea zilei, iar înfomentarea şi legarea de pătuţuri cu cordonul se numărau printre cele mai aspre pedepse pe care foştii  institutori ai Şcolii Speciale Movila le aplicau, exact ca pe vremea lui Ceauşescu. Mai grav este faptul că, deşi copil, Marian simţea că adulţilor din jurul său le plăcea să se comporte abuziv. (NU RATA, AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)

„Cu toţii ştim cum era într-o astfel de instituţie în anii ’90. Pentru mine, viaţa în cadrul Şcolii Speciale Movila a fost plină de provocări. Da, recunosc, abuzuri din partea personalului existau. Şi cred foarte tare faptul că unora dintre ei le plăcea să fie abuzivi. Spuneau că se comportă aşa pentru a-i linişti pe copiii neascultători. Dar copiii aceia nu erau neascultători, ei aveau probleme de sănătate”, mărturiseşte Marian Raicu.

Drumul spre succes

Salvarea lui Marian a venit abia spre adolescenţă, când, în urma unei schimbări legislative, toţi copiii internaţi în instituţii similare celei de la Movila au fost reevaluaţi. Aşa s-a descoperit faptul că tânărul era perfect sănătos şi că nu avea ce să caute într-o astfel de instituţie. El a fost transferat urgent la o şcoală obişnuită, iar această decizie avea să-i schimbe definitiv viaţa tânărului.

„Am mers la şcoala normală, am învăţat, mi-am luat examenele şi am ajuns la liceu. După liceu, m-am înscris la Universitatea Politehnică”, spune Marian, pe scurt, care a fost parcursul său de după calvar.

În prezent, tânărul este doctorand al Universităţii Politehnice din Bucureşti şi învaţă despre cele mai eficiente metode din punct de vedere economic pentru încălzirea locuinţelor. (CITEŞTE ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

„Teza mea se numeşte «Metode inovative de încălzire a incintelor». Este vorba despre nişte echipamente destul de moderne şi eficiente economic, numite convectori de pardoseală… Studiile nu sunt noi, s-au mai făcut, dar eu le voi îmbunătăţi şi le voi actualiza pentru a spori eficienţa acestor sisteme”, spune, cu mândrie, Marian Raicu.

Mai mult decât atât, tânărul este implicat şi în activităţi sociale. Face parte dintr-o asociaţie care militează pentru drepturile persoanelor vulnerabile, în special ale etnicilor romi. (VEZI ŞI: Povestea lui e uluitoare. El e avocatul-samurai!)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE