Mărturiile unui medic român voluntar în iadul italian: „Pacientul îşi aducea aminte de noi şi…”

De: T.S
Publicat: 21/04/2020 | 22:31

Monica Sandu, un medic român care lucrează într-un spital din Italia a vorbit despre clipele emoționale pe care le-a trăit îngrijind bolnavii infectați cu noul coronavirus.

Medicul ATI-ist spune toți colegii de breaslă italieni i-au primit pe români cu căldură, iar pacienţii şi localnicii i-au copleşit cu recunoştinţa lor.

„Unul dintre momentele care m-au marcat şi o să-mi rămână tot timpul în memorie a fost momentul în care primul pacient a ieşit de la terapie intensivă, pentru că a învins boala. Noi, toţi, îl încurajam, îl aplaudam, se uita la noi şi a început să plângă şi noi simţeam sentimentul. De fiecare dată când reveneam în secţie, îşi aducea aminte de noi şi de perioada de terapie intensivă, care nu a fost prea plăcută pentru el.

Vestea sosirii noastre în oraşul Lecco s-a răspândit foarte rapid şi localnicii au apreciat foarte mult gestul. Astfel că de fiecare dată când suntem la restaurant se strâng, ne fac cu mâna, ne mulţumesc, de Paşte am primit chiar cadouri din partea lor, în semn de mulţumire.”

Imagini desprinse din filme

Totodată, Monica Sandu spune că a fost șocată să vadă orașele italiene, altă dată pline de turiști, erau pustii.

„Unul dintre lucrurile care m-au marcat a fost să văd un oraş care altfel ar fi fost plin de turişti sau în plin sezon de turişti aproape pustiu. 00.50.

Însă oamenii îşi fac simţită prezenţa prin mesajele de încurajare, prin bannerele de solidaritate care se găsesc fie la balcoane, prin drapele atîrnate la balcoane, fie prin mesajele de solidaritate la intrarea în spitale, unde cadrele medicale sunt încurajate să nu renunţe.

Ceea ce m-a impresionat la personalul medical a fost rapiditatea cu care ne-au asimilat şi căldura cu care ne-au primit. Ceea ce ne-a ajutat şi pe noi să ne integrăm foarte repede şi să putem să lucrăm cot la cot cu ei.

Personalul medical are nevoie de un moment de respiro, pentru ca medicii, de la sfârşitul lunii februarie, lucrează la foc continuu.

Italia începe într-adevăr să treacă de vârful pandemiei. Sunt deja câteva zile de când există o scădere constantă şi lentă a numarului de pacienţi nou infectaţi, a celor în stare critică şi a numărului de decese.”