Masa de Craciun: 600 de lei!

De: Cancan
Publicat: 18/12/2009 | 00:00
Pentru multi romani, sarbatorile de iarna aduc bucurie, dar si o gaura in buget. Pregatirea unei mese de Craciun obisnuite, pentru patru persoane, cu aperitive, doua feluri de mancare, bauturi si desert va costa aproximativ 600 de lei.

Indiferent de situatia financiara, romanii sunt obisnuiti ca de sarbatori sa aiba masa plina. Daca la branza, oua, ulei, paine, legume si fructe, romanii vor plati la fel ca in 2008, nu putem spune acelasi lucru despre carne si mezeluri. Astfel, sunca de pui se vinde cu 14,90-19,90 lei la supermarket si 20-21 lei la micii intreprinzatori. Cei care prefera sunca taraneasca vor fi nevoiti sa dea intre 16,99 lei si 22,99 lei, la supermarket si 24-26 de lei, la magazinele de cartier. Unul dintre produsele mai ieftine la micii intreprinzatori este telemeaua, care se vinde cu 8-15 lei/kg, iar in supermarketuri acelasi produs costa intre 11,9 si 20 de lei. De Craciun nu poate sa lipseasca de pe masa produsele traditionale din carne. O bucata de muschi file de porc costa 18,99 lei la supermarket, in timp ce la magazinele de cartier acelasi produs are preturi cuprinse intre 21 si 22 de lei. Ceafa de porc costa intre 16,99 lei si 21 de lei la micii intreprinzatori. Pieptul de porc rulat este intre 13,99 si 18 lei. Carnatii traditionali de porc au preturi cuprinse intre 12 si 18,99 lei. Un alt preparat de pe masa de Craciun este salata de boeuf. Cei care vor sa gateasca un astfel de aliment trebuie sa cheltuiasca in jur de 22 de lei. Un kilogram de cartofi costa 1,2 lei, morcovii se vand cu 1,5 lei, un borcan cu gogosari, de 750 grame, este 3,99 lei, castravetii murati, 2,99 lei, ouale, 50 de bani bucata. Sarmalele sunt un preparat nelipsit de la masa de Craciun si vor costa anul acesta aproximativ 22,5 lei. Varza costa un leu pe kilogram, iar cea murata 2,5 lei. Pretul unui borcan de bulion este intre 3 si 4,5 lei, iar un kilogram de ceapa se vinde cu 1,2 si 1,5 lei. Cum de sarbatori romanii trebuie sa cinsteasca si un pahar de tuica, bauturile ocupa si ele un loc important pe lista de cumparaturi. Astfel, o sticla de doi litri de sampanie costa intre 7,5 si 21,29 lei, in timp ce vinul spumant costa doar 5 lei. Un bidon de suc de doi litri este intre 4,9 lei si 6 lei, iar o sticla de vin de masa la un litru este intre 5,9 si 9,99 lei, tuica de mere este 8 lei pe litru, iar cea de prune 15 lei. Dulciurile sunt si ele importante. Astfel, pentru desert se pot achizitiona cornulete cu 4,1 lei pe suta de grame, tortul de ciocolata si cel diplomat se vand cu 24 de lei kilogramul, iar prajiturile cu 2-3 lei bucata.