Medicii avertizează! Simptomele unei gripe severe pot ascunde o infecție cu tulpina Delta

De: Cancan
Publicat: 21/08/2021 | 13:04

Valul patru al pandemiei de coronavirus a ajuns și în România, iar medicii trag un semnal de alarmă și susțin că simptomele tulpinei Delta sunt extrem de variate și uneori poate fi vorba doar despre o gripă severă. Aceștia atrag atenția că și pacienții imunizați împotriva COVID-19 pot face o formă severă a bolii dacă după vaccinare nu au dezvoltat anticorpi protectori.

Aceștia atrag atenția că orice răceală în perioada următoare poate fi cel mai probabil infecție cu tulpina Delta (indiană) care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Diferențierea între o răceală severă și infecția cu tulpina Delta se face doar prin secvențiere

„Ne așteptăm deja la valul 4 al pandemiei. Dacă tulpina Delta este mult modificată față de celelalte în ceea ce privește modul în care se exprimă ca tablou clinic, este încă greu de spus. Să explic de ce este greu de spus, pentru că atunci când vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, nu cred că putem pune cu exactitate anumite simptome, altele decât cele respiratorii, pe seama unei anumite tulpini.

Cred că în mare măsură depinde de vârsta pacientului, de comorbidități și în general de modul de acțiune a organismului respectiv. Deci alte simptome, cum sunt cele cardiace, cele neurologice, cele care țin de pierdere de gust și miros, cele care țin de manifestări renale sunt legate nu de un anumit context al tulpinei care circulă”, a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, citată de bzi.ro.

Tulpina Delta atacă în special persoanele nevaccinate

„Ceea ce e sigur că se va întâmpla este faptul că tulpina Delta atacă în special persoanele nevaccinate, cele vaccinate nu vor face forme grave de boală, dar există persoane vaccinate care pot face forme severe de boală. Acestea sunt pacienții care în urma vaccinului nu au putut dezvolta anticorpi protectori, din diverse motive, cum ar fi o boală cronică, care nu lasă ca organismul să aibă o capacitate de apărare corespunzătoare, deci nu-i lasă capacitatea să producă anticorpi specifici, cum se întâmplă la organismele sănătoase”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț.

Sursa foto: Arhiva Cancan