Medicii din România, strigăt de ajutor către pacienții vindecați de coronavirus să doneze plasmă: “Ce frică poate fi după ce te-ai vindecat și ai anticorpi”

Publicat: 25/07/2020 | 15:42

Medicii din România au lansat un strigăt de ajutor către pacienții vindecați de coronavirus pe care i-au îndemnat să doneze plasmă. Statisticile arată că tratamentul cu plasmă pe care îl urmează persoanele care au contractat COVID-19 are rezultate bune. Între timp, în România, numărul îmbolnăvirilor cu boala rară din China a ajuns la 43.678, în ultimele 24 de ore, fiind confirmate pozitiv 1.284 de oameni.

Citește și: Orașul din România unde e ca-n starea de urgență! Masca de protecție e obligatorie și pe stradă

Medicii din România, strigăt de ajutor către pacienții vindecați de COVID-19 să doneze plasmă

Potrivit specialiștilor români, pacienții vindecați de SARS-CoV-2 nu își doresc să doneze plasmă pentru că se tem ca ar putea rămâne fără anticorpi. Acest lucru nu este adevărat, au subliniat medicii, care îi imploră pe oameni să meargă în centrele de transfuzie și, astfel, să îi ajute pe bolnavii aflați la reanimare… și să câștige războiul pentru viață.

Nu rata: Regele Felipe al VI-lea și regina Letizia a Spaniei se tem de „al doilea val”, după ce au fost anunțate 2.255 de cazuri în 24 de ore

“Este un tratament foarte bun. Plasma se recoltează de la persoanele care s-au vindecat și au anticorpii și e benefic în cazuri selcționate de a fi administrat. Problema este că foarte puțini dintre cei vindecați au acceptat să doneze plasmă. Cred că tot din necunoaștere (…).

Virusul există. Avem destule mărturii ale celor internați și care atât de frumos au spus să vină să vadă privirea celui bolnav și internat, frica ce există, faptul că avem o boală nouă pe care nu o stăpânim, nu mințim. Evoluția este ciudată. Nu se încadrează în niște tipare cunoscute. Am văzut și vă depun mărturie. Poți să fii asimptomatic și în șase, șapte zile să se agraveze brusc. Și nu este neapărat dependent de comorbidități, de vârstă înaintată, de boli grave. Există persoane tinere, imunocompetente, care prin anumite mecanisme pe care nu le discutăm pentru că nici nu este cazul, fac o formă de hiperreactivitate, de reactivitate exagerată și se ajunge la acea formă gravă și poate chiar și deces, a declarat Corina Maniu, șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Alba Iulia pentru publicația RFI.

Specialista i-a îndemnat pe cei care s-au vindecat de boala rară din China să doneze plasmă fără nicio teamă, pentru că nu există efecte negative după o asemenea acțiune.

Nu știu ce frică poate fi după ce te-ai vindecat și ai anticorpi. Nu se știe sigur cât stau anticorpii în corpul tău, cât ai imunitate. Este foarte relativă și asta. (…) nu este atât de costisitoare. Sigur că este și un cost adecvat. Dar așa cum se fac transfuziile, așa să își închipuie oamenii. Nu este câtuși de puțin inaccesibil sau să spui că doar în anumite centre s-ar putea face, a mai afirmat doctorița.

Despre numărul mic de donatori de plasmă a vorbit și dr. Doina Goșa, directoarea Centrului pentru Transfuzii din București. De exemplu, ieri, au fost doar trei persoane care s-au prezentat la un centru ca să doneze plasmă. În total, de când se recoltează, 124 de foști pacienți cu coronavirus au ales să facă acest gest în Capitală.

Află și: Bucureștiul a depăşit 5.000 de cazuri de coronavirus! În ce condiţii se poate institui carantina în Capitală 

Sursa foto: pixabay.com