Medicii din SUA, constatări surprinzătoare: „Vitamina D scade riscul de a contracta coronavirus cu 54%”

Publicat: 18/09/2020 | 10:22
Medicii din SUA, constatări surprinzătoare: „Vitamina D scade riscul de a contracta coronavirus cu 54%”

Un medic de la Universitatea din Boston spune că o cantitate suficientă de vitamina D poate reduce riscul de a contracta coronavirus cu 54%.

„Oamenii au căutat medicamentul magic sau au așteptat vaccinul și nu au căutat ceva atât de simplu”, a spus dr. Michael Holick, profesor de medicină, fiziologie și biofizică la Școala de Medicină a Universității din Boston.

Holick și colegii săi au studiat probe de sânge din Quest Diagnostics a mai mult de 190.000 de americani din toate cele 50 de state și au constatat că cei care aveau niveluri deficitare de vitamina D aveau cu 54% mai mare pozitivitate COVID comparativ cu cei cu niveluri adecvate de vitamina D în sânge, scrie Boston Herald.

„Cu cât cantitatea de vitamina D din corp este mai mare, cu atât riscul era mai mic”

Riscul apariției coronavirusului a continuat să scadă pe măsură ce nivelurile de vitamina D au crescut, arată studiul, publicat în Public Library of Science One, jurnal evaluat de colegi.

„Cu cât cantitatea de vitamina D din corp este mai mare, cu atât riscul era mai mic. Din studiul nostru, a reieșit că Vitamina D scade riscul de a contracta coronavirus cu 54%”, a spus Holick.

Mulți oameni au deficiență de vitamina D, deoarece există doar cantități mici în alimente, a spus Holick. Majoritatea provine din expunerea la soare și multe persoane sunt private, mai ales în lunile de iarnă.

Dar vitamina soarelui este ușor de găsit și relativ ieftină în farmacii, iar consumul de pastile de vitamina D nu prezintă niciun risc. „Este perfect sigur”, a spus Holick.

„Este considerat de mulți nutrientul deceniului”, a spus Holick.

Pozitivitatea COVID-19 este puternic asociată cu nivelurile de vitamina D din sânge, o relație care a rămas la fel în diferite rase, sexe și categorii de vârstă, arată studiul.

O deficiență de nutrienți modifică sistemul imunitar, ceea ce face ca acea persoană să fie mai susceptibilă de a avea infecții ale căilor respiratorii superioare, a mai spus Holick.

Foto: Shutterstock