Medicii trag un semnal de alarmă. Cine trebuie să aibă grijă la variola maimuței

Publicat: 25/07/2022 | 09:06
Variola maimuței

Variola maimuței face ravagii în întreaga lume, iar specialiștii încearcă să protejeze populația. Organizația Mondială a Sănătății a emis cel mai înalt cod de alertă pentru sănătatea publică, după ce numărul cazurilor este într-o creștere alarmantă. 

Toate țările trebuie să-și intensifice eforturile sanitare, după ce OMS a stabilit gradul maxim de alertă. Ca urmare, inclusiv în România, vor apărea măsuri de prevenire a infectării cu variola maimuței. 

„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat. (…) Aceasta este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite, a precizat directorul OMS  într-o conferință de presă. (CITEȘTE ȘI: Variola maimuței s-a răspândit peste tot pe glob: 14.000 de cazuri și 5 decese. Ce va decide OMS azi, 21 iulie 2022)

Cea mai predispusă categorie pentru îmbolnăvirea cu variola maimuței. Care siunt simptomele

Potrivit OMS, aproape 99% dintre cazuri au fost observate la bărbații care întrețin relații intime cu alți bărbați. Problema este, după cum precizează specialiștii, că virusul s-ar putea extinde și la femeile gravide și copii. 

„Variola maimuței” este o infecție virală rară care se poate răspândi și la oameni. Boala face parte din aceeași familie virală cu variola, din cazua căreia, doar în secolul trecut, au murit de la 300 până la 500 de milioane de oameni.

Simptomele pe care le are variola maimuței sunt asemănătoare cu cele întâlnite la coronavirus, dar se diferențiază prin leziuni pe piele, mai ales în zona genitală. 

„Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală. Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate”, a declarat Margarida Tavares, medic infecționist. (CITEȘTE ȘI: OMS, avertisment îngrijorător! Au fost raportate peste 600 de cazuri de variola maimuţei)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult