Medicii trag un semnal de alarmă! Crește numărul de cazuri de rujeolă și varicelă

Publicat: 15/05/2023 | 14:58
Crește numărul cazurilor de rujeolă în rândul copiilor / foto: Pixabay

Situația medicală din țara noastră devine tot mai alarmantă. Zeci de copii sunt aduși zilnic în spitalele din România, prezentând boli eruptive și alergii specifice acestei perioade. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă în legătură cu fluxul constant de copii infectați cu rujeolă și adulți afectați de varicelă.

Mulți dintre pacienți se infectează în colectivități, cum ar fi școlile. Datele statistice sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. În prezent, specialiștii subliniază importanța vigilenței în această perioadă, asta pentru că varicela este o boală extrem de molipsitoare. Deși varicela este considerată o boală specifică perioadei copilăriei, nici adulții nu sunt feriți. Conform medicilor, aceasta poate deveni severă în cazul adulților care nu au avut boala în trecut.

CITEȘTE ȘI: O nouă pandemie amenință omenirea. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Crește numărul cazurilor de rujeolă în rândul copiilor

În ultima perioadă, tot mai mulți pacienți ajung la spital cu zona zoster sau pneumonie cauzată de varicelă. În același timp, crește alarmant numărul copiilor infectați cu rujeolă.

Unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă ale spitalelor de specialitate se confruntă cu un număr crescut de pacienți, atât copii, cât și adulți. În rândul adulților, cei mai mulți manifestă simptome specifice conjunctivitei, precum și cu astm sau rinită. Printre principalele cauze ale acestor alergii se numără și fluctuațiile de temperatură și schimbările climatice.

Datele statistice sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Conform Academiei Europene de Alergologie, peste 150.000.000 de persoane se confruntă cu reacții alergice.

De asemenea, ne confruntăm cu o criză de aprovizionare a medicamentelor esențiale de peste trei mii de unități, care lipsesc de pe rafturile farmaciilor de câteva săptămâni.

„Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere suntem pe un teren minat. În Italia, trei mii de medicamente generice, esențiale, care salvează vieți au dispărut.

Este prima dată când la nivel european nu mai există amoxicilina sau paracetamol. Din punctul meu de vedere situația este gravă și trebuie tratată cu măsuri concrete. Vreau ca toți pacienții de la nivel european să beneficieze de aceste medicamente ieftine. Mi s-a părut contraproductivă propunerea de a crește taxele pentru astfel de medicamente mai ales într-o lume în care medicamentele generice sunt esențiale pentru 70% dintre afecțiuni.

Personal, am depus un demers legislativ la Comisia de Sănătate prin care ofer cinci soluții ca toți românii să beneficieze de aceste medicamente. Este extrem de important să existe un standard european de calitate în sănătate, adică o listă de medicamente esențiale care nu trebuie să lipsească niciodată la nivel european”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Criză de medicamente în România! Peste 3.000 de pastile nu se mai găsesc în farmacii