Meteorologii susțin că toamna aceasta este cea mai călduroasă de până acum: „Nu este normal”

Publicat: 02/11/2022 | 23:17
Ce reprezintă fenomenul de caniculă invizibilă / foto: Pixabay

Spania înregistrează valori peste limita normală a acestei perioade. În ultimele zile au fost temperaturi și de 30 de grade Celsius. Ecologiștii și meteorologii sunt îngrijorați.

Potrivit specialiștilor, Europa s-a confruntat în luna octombrie a acestui an, cu cel mai mare val de căldură din ultimul secol. Pentru unii turiști au fost niște zile de poveste, însă aceste temperaturi ridicate nu sunt în regulă pentru mediul înconjurător.

Înainte să se încheie luna octombrie, specialiștii spuneau că aceste temperaturi nu sunt normale și a fost cea mai caldă lună din Spania din 1961 încoace.

„Luna nu s-a încheiat încă, dar putem spune deja, practic fără teama de a ne contrazice, că va fi cea mai caldă (în Spania) din 1961”, a spus Ruben del Campo de la serviciul meteorologic spaniol Aemet. „Luna trecută va fi fost cea mai caldă lună octombrie din Spania de aproape un secol”.

„Una, două zile cu peste 30 de grade este normal pentru Spania. Dar atâtea zile, nu. Acestea sunt temperaturi de vară, în timp ce noi ne îndreptăm deja spre toamnă”, a mai completat acesta.

Vinerea trecută, în stațiunea nordică San Sebastian, temperatura a atins 30,3 grade Celsius la ora 8:30, mult peste media sezonieră.

Luna octombrie a înregistrat temperaturi mult prea ridicate decât cele normale / (foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: Prognoza Accuweather actualizată. Pe ce dată exactă va fi prima ninsoare în România)

Un val de căldură a cuprins Europa

După Spania, și Franța se confruntă cu temperaturi ridicate, luna octombrie fiind mult mai caldă decât de obicei. În Austria, octombrie a fost cea mai călduroasă lună din istorie.

Nici Suedia nu se lasă mai prejos. Tot vinerea trecută,  în orașul Kristianstad  au fost înregistrate 19,5 grade dimineața.

„Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Suedia la acest sfârșit de an”, a declarat Erik Hojgard-Olsen, meteorolog la Institutul suedez de meteorologie și hidrologie (SMHI), pentru AFP.

La Bruxelles, capitala Belgiei, temperaturile au indicat chiar și 24 de grade în termometre. Meteorologii sunt îngrijorați și susțin că aceste temperaturi se datorează și încălzirii globale.

„Greu de crezut că suntem la sfârșitul lunii octombrie, în timp ce mari părți ale Europei (și ale Africii de Nord) înregistrează o căldură neobișnuită”, a transmis pe Twitter Organizația Meteorologică Mondială.