Metodele ingenioase prin care mulți elevi au reușit să copieze la BAC. Până și Ministrul Educației a rămas surprins

Publicat: 29/06/2023 | 23:44
Ligia Deca, ministrul Educației, a regândit modalitatea de a cordare a burselor de merit la gimnaziu și liceu, în viitorul an școlar

Absolvenții de liceu au susținut, luni, prima probă a examenului de Bacalaureat, la limba română, care a stârnit o mulțime de controverse. Elevii au fost puși în dificultate de expresia „de bună seamă”, însă nu aceasta ar fi fost, de fapt, adevărata problemă. Detaliul care i-a făcut pe toți să creadă că a fost vorba de fraudă la BAC și explicațiile aduse de Ministrul Educației, în acest context!

Mulți dintre cei care au susținut Bacalaureatul, au fost puși pe gânduri de sintagma „de bună seamă”, una dintre cerințele pe care o aveau de rezolvat. Ei bine, coincidență sau nu, până-n ora 10 (adică înaintea probei), pe Google și DEX Online au fost înregistrate peste 100 de căutări privind semnificația acestei expresii, dar și 771 de căutări până la ora 12:45. Zvonurile referitoare la o posibilă fraudă au apărut și au devenit virale pe internet. Gurile rele spuneau că subiectele s-au știut înainte să ajungă în sălile de examen, în fața tinerilor. Ligia Deca susține contrariul.

”Oare ce s-o fi dat la Bac? Editare ulterioară: am verificat logurile și aproape 100 dintre căutările lui ”de bună seamă” au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Asta, în condițiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, se arată pe pagina de Facebook a Dexonline.

CITEȘTE ȘI: PRIMELE REZULTATE LA BAC 2023. CÂND APAR NOTELE ȘI SCHIMBAREA ANUNȚATĂ DE MINISTERUL EDUCAȚIEI ÎN CALENDARUL EXAMENELOR DIN ACEST AN

Ce spune Ministrul Educației despre frauda la BAC

Ligia Deca a recunoscut că au existat episoade de fraudă la BAC, însă nicidecum faptul că subiectele probei de la limba română au apărut pe internet înainte să ajungă în fața elevilor. Ministrul Educației insistă că subiectele nu au fost desecretizate, așa cum s-a vehiculat în mediul online.

„În fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public în timpul examenului, niciodată înainte! Deci niciodată nu a fost afectată integritatea. Multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, căști tot așa, microscopice la nivelul urechii, foarte greu de detectat de către comisii.”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației.

CITEȘTE ȘI: „SLAVICI, REBREANU, CREANGĂ, NIȘTE IDIOȚI”. MARII SCRIITORI ROMÂNI, TERFELIȚI DE MONICA TATOIU ÎNTR-UN DELIR VERBAL FĂRĂ PRECEDENT. EXCLUSIV

Aceasta susține că participanții la Bacalaureat, acuzați de fraudă, nu au folosit fițuici ca-n alte vremuri, ci echipamente electronice destul de avansate. Printre acestea se numără camerele microscopice din nasturi sau ochelari, căștile microscopice la nivelul urechii, telefoanele bine ascunse și multe altele. În prezent, autoritățile fac mai multe anchete privind scurgerea subiectelor în spațiul public.