Mihai Trăistariu, membru în grupul „Balena Albastră”! Ce spune despre „jocul morţii”

De: Cancan
Publicat: 27/03/2017 | 18:25

„Eram într-un grup care se numea Glume şi umor plus 18, iar ei au schimbat denumirea în balena albastră şi aşa m-am trezit băgat într-un grup de un an de zile care se numeşte altfel, m-am trezit ieri într-o situaţie comică şi ridicolă, nici nu ştiam ce înseamnă balena albastră”, a declarat Mihai Trăistariu la un post TV.

Cântăreţul a precizat că nu îl interesează absolut deloc un astfel de joc.

O tânără de 19 ani, instituţionalizată la Codlea, a fost prima victimă din România a jocului „Balena albastră”. Din fericire, tânăra a scăpat nevătămată, dar s-a speriat foarte tare (VEZI AICI).

Un joc virtual perfid, popular la început numai printre adolescenţii din Rusia, s-a extins la nivel global şi a ajuns şi în România, unde are deja câteva sute de jucători. Jocul este extrem de periculos pentru că finalul este… sinuciderea jucătorului!

Jocul „Balena Albastră”, ce constă într-o suită de „sarcini” date jucătorului de anumite „călăuze”, a fost iniţiat de un rus cu numele de Phillipe Budeikin. Acesta a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte. Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră”, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze”. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.