Mii de șoferi fac asta și nu știu dacă este legal sau nu. Ce spun regulile în vigoare despre conducătorii auto care dorm în mașini

Publicat: 26/07/2023 | 10:26
Ce spune legea despre dormitul într-un autoturism / sursă foto: captură video

Te-ai gândit vreodată dacă procedează corect conducătorii auto care dorm în mașini? Există mii de șoferi care fac acest lucru și nu cunosc daca este legal sau nu. Este adevărat faptul că, atunci când conduci, trebuie să fii odihnit, pentru a avea vigilență maximă în trafic. Însă, ce se întâmplă atunci când te afli în situația de a dormi în autoturism pe timpul zilei sau peste noapte? În cele ce urmează, vei afla câteva detalii esențiale.

Odihna este importantă, mai ales atunci când conduci un vehicul. Atunci când te afli în trafic, trebuie să ai o atenție deosebită și să respecți regulile de circulație în vigoare. De reținut faptul că oboseala excesivă acționează în corp precum simptomele care apar în urma consumului de alcool. De aceea, condusul trebuie să fie efectuat în condiții de siguranță. Însă, te-ai gândit vreodată ce spun regulie în vigoare despre conducătorii auto care dorm în mașini? Există situații în care șoferii, epuizați fiind, recurg la un astfel de comportament. În plus, dacă se întâmplă o astfel de situație, există câteva aspecte care trebuie luate în considerare.

Vezi și CE INDICĂ SEMNUL DE CIRCULAȚIE CU DOUĂ MAȘINI ȘI SĂGEȚI ÎNCRUCIȘATE. A APĂRUT ZILELE TRECUTE. UNDE POATE FI ÎNTÂLNIT

Ce spun regulile în vigoare despre șoferii care dorm în mașini

Blocajele îndelungate în trafic și condusul pe distanțe lungi ar putea reprezenta doi factori care să declanșeze oboseala unui conducător auto. De altfel, în condițiile în care un șofer este pus în această situație ar putea avea opțiunea de a se odihni direct în mașină. De exemplu, în Germania, legea nu îți interzice acest lucru. Totuși, există câteva aspecte peste care nu trebuie să treci cu vederea. Deși trebuie ca șoferul să aibă capacitatea de conducere necesară, există situații în care oboseala își poate spune cuvântul. Într-o astfel de situație, se poate ca vehiculul să fie oprit, iar conducătorul auto să doarmă. Însă, chiar și așa, tot trebui să fie respectate regulile de circulație.

De exemplu, dacă oprești pe o proprietate privată, pentru a te odihni, trebuie să discuți, mai întâi, cu proprietarul acelui spațiu. În caz contrar, ar putea să fie atrase sancțiuni asupra ta. Pe de altă parte, în majoritatea parcărilor ale supermarketurilor nu ai voie să oprești pentru a dormi. De asemenea, nu trebuie să dormi în mașină într-o zonă în care ar putea fi împiedicat accesul de urgență al serviciilor. În plus, trebuie să iei în considerare și regulile impuse pentru protejarea mediului înconjurător. Atunci când dormi în mașină, trebuie să ai motorul oprit. Totodată, în Germania, de pildă, nu ai voie să dormi permanent în vehicul, deoarece nu reprezintă un „loc de reședință”.

Citește și ATENȚIE MARE, ȘOFERI! CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ UIȚI SĂ ACHIȚI TAXA DE POD LA FETEȘTI CERNAVODĂ

Ce să faci atunci când te odihnești în autoturism

Ar fi recomandat, în schimb, ca șoferii să se odihnească în zonele destinate pentru această activitate. Există parcări și zone amplasate unde conducătorii auto pot opri, pentru a dormi. De altfel, astfel de zone au și grupuri sanitare sau chiar un magazin. În momentul în care un conducător auto decide să doarmă în mașină, trebuie să ia în considerare propria siguranță. Mașina trebuie să fie încuiată și, de asemenea, să se asigure că are suficient aer. Nu se recomandă odihna în mașină în timpul zilelor toride. Pentru că soarele va încălzi rapid mașina și sănătatea este pusă în pericol. Spre deosebire de Germania, există alte țări unde nu îți este permis dormitul în autoturism. Pentru a avea permisiune, trebuie să ceri acordul. Astfel de situații sunt în Grecia, Croația, Danemarca, Portugalia și Olanda, potrivit ziarulromanesc.de.

Sursă foto: captură video YouTube