Ministrul Finanțelor, declarații vagi despre rectificarea bugetară: „Deficitul crește la 6,7% din PIB”. Ce a lipsit din discursul lui Florin Cîțu

De: T.S
Publicat: 15/04/2020 | 17:23

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a prezentat proiectul de rectificare bugetară care urmează să fie aprobat astăzi de Guvern. Documentul arată că deficitul bugetar a crescut la 6,7% din PIB.

Primesc bani la rectificare Munca, Sănătatea și Dezvoltarea. Ministrul a dat asigurări că în acest an nu vor crește taxele, fară să menționeze de unde va lua bani Guvernul acești bani pentru a acoperi deficitul bugetar, sau din care sectoare se va tăia.

Declarațiile ministrului:

-Deficitul crește la 6,7% din PIB. Din econpmia internă vom încasa mai puțin cu peste 20 de miliarde de lei. PE net veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, pentru că primim bani de la Comisia Europeană, 3,8 miliarde de lei.

-Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.

-Este clar că economia privată este într-o perioadă de menținere a capacității de producție.

-Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei. Până la următoarea rectificare în cazul în care avem nevoie de resurse putem să luăm acești bani din fondul de rezervă.

– Crește cu 8,1 miliarde lei crește doar bugetul Ministerului Muncii

-La ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei. Sunt două ministere care primesc bani la această rectificare.

-La cheltuieli cu asigurările sociale cresc cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate).

-Nu vom crește taxe anul acesta. Vom injecta bani în economie. Rambursăm anticipat TVA.

-Sunt bani pentru investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul minsterului Dezvoltării cu 1 miliard de lei. Nu se umblă la investiții.

-Avem puterea să avem o revenire rapidă anul viitor care doar să anuleze scăderea de anul acesta sau în cel mai bun caz, să ieșim pe plus după cei doi ani.

Florin Cîțu declarase că în urma rectificării bugetare, Sănătatea va primi cei mai mulți bani, iar plata șomajului tehnic se va face din împrumuturi deoarece veniturile de la buget sunt în scădere.

„În special Sănătatea primește mai mulți bani și Munca, dar rectificarea se face în principal pentru Sănătate. Dar și la șomaj tehnic trebuie alocați mai mulți bani. (…)

Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut. Este clar că și noi, prin măsurile pe care le-am luat, am încurajat. Știu că sunt unele companii care ar fi trebui să plătească și am făcut acest apel la companiile care pot să plătească, să plătească, iar altele nu aveau cum”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că vor fi suplimentate fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie, astfel încât toţi cei care au nevoie să beneficieze de resursele necesare.

În urma rectificării bugetare, deficitul ar putea depăși 6%

„Avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni, de aproape 12-13 miliarde de lei şi o scădere a veniturilor în jur de 20 de miliarde de lei sau chiar mai mult, deficitul creşte semnificativ. Problema nu este doar că deficitul creşte, ci că acesta trebuie finanţat”, a mai precizat zilele trecute  ministrul Finanțelor.