Ministrul Muncii a făcut anunţul. Ce se va întâmpla cu toate pensiile din România

Publicat: 25/07/2022 | 10:28

Ministrul Muncii a făcut anunţul. Până la sfârşitul anului toate pensiile din România se recalculează. Iată la ce trebuie să se aştepte pensionarii.

Marius Budăi a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre pensiile românilor. Acesta a explicat faptul că la sfârșitul acestui an o să aibă loc recalcularea lor.

„Eu cred că ar trebui să închidem discuţiile cu Comisia Europeană cu unii care au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070 pentru că este o utopie să crezi că poţi introduce toate pensiile din România într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechităţile din sistem.

Pentru rezovarea inechităţilor, avem nevoie de un cadru legislativ, îl avem, lucrăm acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă cuprins în PNRR şi dacă vom putea găsi elemente prin care să îmbunătăţim formula de calcul cu siguranţă o vom face, iar pasul al doilea este impactul financiar”, a declarat Marius Budăi la România TV.

CITEŞTE ŞI: VESTE DE NECREZUT PENTRU ACEŞTI PENSIONARI: CEA MAI MICĂ PENSIE, 1052 LEI

Numărul pensionarilor este de 4.813.753 de persoane, în scădere cu 88.904 persoane comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii.

Marius Budăi: „Continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare”

De asemenea, ministrul Muncii a ținut să vorbească şi despre inechitățile din sistem. Rezolvarea problemelor se pare că nu este atât de simplă.

„Ai nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitatile din sistem, pentru ca eu nu cred că cineva se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea din banii celor care au pensii mai mari şi să dea la ceilalţi, eu nu cred că se poate aşa. În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.

Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a mai spus Marius Budăi, potrivit sursei citate.