Minunile Sfântului Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Publicat: 11/11/2019 | 07:00
Multi credinciosi se roaga pentru minuni la Sfantul Mina

Minunile Sfântului Mina, care este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 11 noiembrie au ajuns cunoscute printre credincioși, iar rugăciunea Sfântului este rostită adesea pentru ajutor. 

Sfântul Mina este prăznuit la 11 noiembrie, cu puțin timp înainte de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. El s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților români Dioclețian și Maximian. Rămâne orfan pe când era încă un copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta. Ajunge în armată imperială, însă, la 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armată și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. 

 Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturisește fără ezitare că este creștin. Este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-a tăiat capul. 

Sfântul Mina minuni

Sfântul Mina este un  sfânt la care se pot ruga credincioșii care își doresc o familie fericită. Acesta este cel care îi ajută pe cei care au fost păgubiți, dar multe persoane au simțit puterea acestuia și atunci când au întâmpinat probleme în viața de familie. Astfel, Sfântul Mina îi ajută pe oameni să depășească cele mai grele probleme ale vieții și le oferă liniște sufletească.

Sfântul Mina minuni. Rugăciune către Sfântul Mina

Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Mina:

”Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți ma rog ție.

Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neincetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau,  să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Biserica Sfântului Mina din București

Începand din anul 1874, biserica SFÂNTUL MUCENIC MINA din București păstrează fragmente din moaștele Sfântului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos și de la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Egipt,

La Biserica Sfântul Mina sunt 23 de clopote care pot cânta peste 1.000 de melodii Moaştele Sfântului Mina se află în mai multe locuri din ţară. La ele vin să se închine mii de credincioşi.  Din anul 1874, Biserica Sfântul Mucenic Mina din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele acestuia. Credincioşii se pot închina la moaştele Sfântului şi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.  Şi în Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcin, Suceava, sunt prezente două fragmente din moaştele Sfântului Mina.

Citește și: CE MINUNI A FĂCUT SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA