Mirela Vaida, „interzisă” la TV? CNA, trei amenzi pentru emisiunea ei de la Antena Stars

Publicat: 07/10/2022 | 07:51

Emisiunea „Acces Direct” a primit o nouă amendă, uriaşă, din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Marți, postul de televiziune Antena Stars a fost sancţionat cu 20.000 de lei, din cauza a trei articole, încălcate în emisiunea moderată de Mirela Vaida.

În urmă cu câteva luni, în emisiunea „Acces Direct” a fost prezentat cazul unei femei din Timişoara care s-a sinucis. Iulia s-a aruncat de pe acoperişul unui bloc împreună cu cei doi copii ai săi.

Modul în care a fost abordat acest subiect a fost sancţionat drastic de CNA, cu 20.000 de lei. Burtierele folosite în ediţiile emisiunii a fost unul dintre cele mai discutate subiecte.

„Şocant! În loc de grădiniţă, i-a dus la moarte!”/„Drumul dureros al celor 3 spre viaţa veşnică!” sau „Iulia (mama copiilor, n.red), paradis dat pe abis!”, sunt doar câteva din burtiere.

CITEŞTE ŞI: CÂŢI BANI FACE MIRELA VAIDA DOAR DIN TELEVIZIUNE? DE NECREZUT CÂT ÎNCASEAZĂ PREZENTATOAREA DE LA ACCES DIRECT

Mai mult, televiziunea a difuzat pe data de 6 mai, inclusiv înmormântarea celor trei în direct. CNA a precizat că atunci emisiunea a încălcat o altă prevedere a regulamentului audio-vizual.

„Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut”, se arată într-unul dintre articolele pentru care Antena Stras a primit noua amendă.

Ce prevederi ale regulamentului audio-vizual a încălcat emisiunea „Acces Direct”

CNA a hotărât că ediţiile Access Direct nu respectă trei articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

  • Art. 30 – Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • Art. 32 – (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocarea a cordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altorpersoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.
  • Art. 41 – (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat.