Mituri despre zahar si ingrasat! Vezi ce e adevarat si ce e fals!

De: Cancan
Publicat: 23/08/2012 | 00:00

Mit: „Hrana pentru creier”

Verdict: Adevarat

Intr-adevar glucidele hranesc creierul. Aceasta este explicatia pentru faptul ca simtim nevoia de ceva dulce atunci cand facem un efort intelectual. Astfel, la fiecare masa principala (mic dejun, dejun si cina) este obligatoriu sa consumam o portie de glucide lente (care contin amidon).

Dulciurile actioneaza ca un drog

Verdict: Adevarat

Din nefericire pentru amatorii de dulciuri nutritionistii avertizeaza ca acestea actioneaza si ca un drog, deci creeaza dependenta. Pentru cineva care s-a deprins cu gustul dulce, renuntarea este similara cu lasatul de fumat sau de alcool.

Zaharul brun mai sanatos

Verdict: Adevarat

Adevarat. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul clasic, obtinut din sfecla de zahar. Ca si numar de calorii, insa, este identic.

Painea ingrasa

Verdict: Fals

Nu painea ingrasa, ci ceea ce mancam pe langa ea. O felie de paine reprezinta aproximativ 80 de calorii in timp ce o felie de cascava echivaleaza cu l, 180 de calorii. Asta nu inseamna ca nu putem consuma la masa una-doua felii de paine.

Painea prajita buna la slabit

Verdict: Fals

Diferenta intre o felie de paine si una proaspata consta in faptul ca cea uscata este doar deshidratata. Numarul de calorii ramane constant.

Grahamul nu ingrasa

Verdict: Fals

Painea neagra sau intermediara contine mai multe tarate (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este doar usor inferior painii albe (230 calorii/100 g fata de 280 calorii/100 g).

Mierea nu ingrasa

Verdict: Fals

Chiar daca este mai sanatoasa, mierea este la fel de bogata in fructoza si calorii ca si zaharul (4 calorii/g) ba chiar mai bogata potrivit nutritionistilor: o lingurita de zahar are 13 calorii, una de miere are 22 de calorii.

Surse de glucide

-painea, orezul, pastele fainoase, cerealele si legumele (cartofi, mazare, porumb) contin amidon-laptele dulce contine galactoza-fructele si mierea contin fructoza-dulciurile de orice tip abunda de zahar rafinat