Miza unor datorii de 9 milioane de euro! Va prezentam actele! Cea mai mare inginerie financiara facuta de un miliardar din fotbal!

De: Cancan
Publicat: 29/05/2015 | 01:03
Constantin Anghelache si Ionut Negoita

Suporterii dinamovisti au primit, miercuri, o veste crunta! Tribunalul Bucuresti a amanat din nou cererea de iesire din insolventa a SC DINAMO 1948 SA, iar din cauza acestui fapt echipa nu va putea evolua in cupele europene nici in sezonul viitor, 2016-2017, termenul fixat de UEFA pentru formatiile aflate in aceasta situatie fiind depasit! In spatele amanarii se afla o contestatie a ANAF la Curtea de Apel, institutie care reclama volumul creantelor pe care clubul le are de rambursat la bugetul de stat. Cum s-a ajuns aici este mult mai interesant, in spatele contestatiei aflandu-se o strategie bine pusa la punct a celor de la SC Dinamo 1948 SA, mai precis a lui Ionut Negoita, actionarul majoritar.

Ionut Negoita detine peste 90% din actiunile SC Dinamo 1948 SA, societate aflata in insolventa

Negoita a preluat o societata cu datorii de aproximativ 8 milioane de euro!

Dar pentru a intelege perfect ce s-a intamplat trebuie sa ne intoarcem in martie 2013, atunci cand SC Dinamo 1948 SA si-a schimbat actionariatul, iar Ionut Negoita a preluat pachetul majoritar de actiuni. Si a mai preluat ceva! Datoriile firmei infiintate in 2005, cele care depaseau opt milioane de euro! Pe intelesul tuturor, “x” a cumparat un apartament, insa nu s-a uitat cat este datoria la intretinere. Imediat s-a simtit nevoia unui plan B! In cazul nostru, „X” este Ionut Negoita, iar apartamentul este Dinamo.

Cand “s-a strigat” insolventa, datoriile erau de 17, 5 milioane de euro!

Cum societatea parea o gaura neagra, Ionut Negoita si subalternii sau au pus la cale un plan prin care sa scape de datoriile facute de cei care au fost inaintea lui. Iar insolventa a fost cea mai buna varianta. In aceste conditii, pe 13 mai 2014, SC DINAMO 1948 SA a inaintat Tribunalului Bucuresti dosarul prin care cerea intrarea in insolventa!

La scurt timp, mai precis in momentul in care a fost facut public tabelul preliminar al creditorilor, un element foarte important a iesit in evidenta.

Astfel, datoriile totale ale SC DINAMO 1948 SA se ridicau la 77.826.648 lei (17,5 milioane de euro). Din acesti bani, 9,6 milioane de euro erau datorii catre firmele lui Ionut Negoita, dupa cum urmeaza: In nume propriu 13.934.453 de lei, iar restul prin societatiile Confort Business Solutions SRL (7.200 de lei), Confort City Rezidential SRL (6.955.107 de de lei), Domus Stil Imobiliare SRL (1.789.884 de lei), Ideal Rezidential SRL (17.968.359 de lei), Rin Hospitality Company SRL (486.458 de lei), Rin Hotel Management SRL (1.346.550 de lei).
Practic, intr-un an (martie 2013- mai 2014) Negoita a reusit sa faca datorii mai mari decat predecesorii sai in 8 ani (2005- 2013)!

Trebuie notat ca patronul hotelului RIN s-a alaturat societatii SC DINAMO 1948 SA in august 2012, atunci cand a preluat, in schimbul a catorva milioane de euro, actiunile lui Cristi Borcea. Atunci, alaturi de Ionut Negoita, in actionariat mai faceau parte Dragos Savulescu si Nicolae Badea, insa in martie 2013, ultimii doi s-au retras, astfel ca fratele primarului de la sectorul 3 a devenit actionarul majoritar!

Catenaccio cu insolventa

Dar sa revenim la datoria de 9,6 milioane de euro pe care SC Dinamo 1948 SA a inregistrat-o catre Negoita si firmele sale. Din cate se pare, a fost vorba de o miscare foarte interesanta, parte dintr-o strategie pusa la punct in momentul in care omul de afaceri a inceput sa pregateasca insolventa! In aceste conditii, clubul i-a devenit dator cu sume uriase actionarului majoritar, totul pentru ca acesta sa aiba o pozitie favorabila in comitetul creditorilor.

Ceea ce s-a si intamplat, reprezentantul firmei Ideal Rezidential SRL fiind cel care a fost ales presedintele comitetului creditorilor, mai ales ca Ideal Rezidential SRL era societatea cu creanta cea mai mare (17.968.359 de lei). Prin aceasta pozitie, dar si prin alte avantaje, cum ar fi numirea administratorului judiciar (prin faptul ca SC Dinamo 1948 SA a fost cea care a cerut insolventa si a avut acest drept), noul sef de la Dinamo a putut controla masa credala, iar multe dintre datoriile vechi au fost sterse sau diminuate substantial (cum ar fi cele catre fosti actionari, cei care au intrat la categoria “chirografari” si nu au mai luat nimic). Iar in aceasta, sa-i spunem capcana, a intrat si ANAF! Fiscul avea de recuperat 22.006. 490 lei (aproximativ 5 milioane de euro), insa in urma planului de reorganizare, propus de administratorul judiciar si votat de Adunarea Generala a Creditorilor, a mai primit 1,3 milioane de lei! De aici a urmat contestatia la Curtea de Apel, iar povestea este deja stiuta.


Cum s-a ajuns la 9,6 milioane de euro? Este artificiala suma?

Multi se intreaba totusi cum a ajuns clubul sa fie dator catre Negoita si firmele sale cu o suma atata de mare, intr-un interval atat de scurt de timp, mai ales ca, imediat dupa ce omul de afaceri a devenit actionar majoritar, clubul a trecut printr-o remaniere dura, la fel si lotul de jucatori si bugetele alocate performantei.

Constantin Anghelache si Ionut Negoita

Jucatorii cu contracte mari au fost pusi pe liber, plafonul salarial a fost diminuat considerabil, insa datoriile s-au dublat! “In acea perioada, totul s-a facturat pe firmele cu pricina! Fie ca era vorba de cazarea jucatorilor, deplasarile lor, masa etc. Fiecare felie de paine sau castron cu mancare! Chiar si asa, suma este foarte mare si ar putea face, cine stie, obiectul altor anchete. Poate un castravete a facut cat o friptura si astfel datoria a ajuns la 9 milioane”, a comentat pentru CANCAN.ro unul dintre oamenii care au facut parte din club.

Cainii rosii, ca amintire a fratilor Nunweiller, troneaza pe stema lui DInamo

A pierdut Negoita 9,6 milioane de euro sau suma a fost umflata?

Precum vechii actionari care s-au inscris la masa credala (ex: Florian Walter sau Nicolae Badea, cei care au solicitat sume importante) si datoria lui catre Ionut Negoita a fost trecuta la categoria “chirografari”, astfel ca omul de afaceri nu a mai recuperat nimic din 9,6 milioane de euro, inca un semn ca totul a fost o strategie. O strategie care, cel putin pentru moment, s-a impiedicat de ANAF!

Morala povestii? Ionut Negoita a incercat sa scape de datorii facand alte datorii.

 

CITESTE SI: 

CE stie Negoita? CANCAN.ro va prezinta o noua inregistrare cu Stefan Barboianu! Se vorbeste de blaturi!

Conventia ce tradeaza intentia! Hartia care dezvaluie adevaratul motiv pentru care Negoita a vrut sa puna mana pe Dinamo!

Ca la noi la nimeni! Situatie de cascadorii rasului in Liga 1! Un patron va plati pentru a putea vedea meciul din loja!

Ion Margarit