Moise Guran și Andrei Caramitru intervin în scandalul limitării plăților cash: ”A picat mănușă”

Publicat: 04/11/2023 | 19:24
Moise Guran/ sursă foto: Facebook

Moise Guran și Andrei Caramitru au reacționat în scandalul ce vizează limitarea plăților în numerar. Jurnalistul și economistul au transmis un mesaj tranșant în legătură cu zvonurile care circulă în ultima perioadă în mediul online.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Guvernul României a pus pe masa de dezbateri aprobarea unui proiect de legea prin care se dorea limitarea plăților cash și chiar interzicerea plății salariilor în numerar, proiect de lege ce a stârnit un val de reacții în rândul populației.  Limitarea plăților în numerar, în scopul de a combate evaziunea fiscală și de a completa găurile din buget,  i-a dus pe cetățeni cu gândul un plan demn de cele mai sumbre teorii ale conspirației.

Guvernul a aprobat limitarea plăților cash

Chiar și în aceste condiții, proiectul de lege a fost aprobat la începutul lunii noiembrie 2023. Sunt interzise încasările fragmentate în numerar pentru facturile mai mari e 1.000 de lei, respectiv 2.000 de lei, în cazul magazinelor cash & carry, dar și fragmentarea unei facturi pentru prestarea de servicii a cărei valoare depășește 1.000 și 2.000 de lei.

Conform proiectului de lege, va exista posibilitatea plăților cash între o persoană fizică și un juridică în limita a 5.000 de lei/zi. Totodată, în cazul persoanelor juridice, sumele aflate în casierie nu trebuie să depășească plafonul de 50.000 de lei. În caz contrar, firmele riscă o amendă de 25% din suma găsită în plus. Între două persoane fizice, plățile și încasările nu trebuie să depășească plafonul zilnic de 10.000 de lei.

Jurnalistul Moise Guran și economistul Andrei Caramitru  au luat atitudine după limitarea plăților în numerar și trag un semnal de alarmă în rândul populației.

Citește și: PLAFONUL MAXIM DE PLĂȚI ÎN NUMERAR VA FI 5000 DE LEI/ZI. MĂSURA READUSĂ ÎN CENTRUL ATENȚIEI ÎN 2023 ESTE, DE FAPT, DIN 1996

Moise Guran intervine în scandalul plăților cash

În urma zvonurilor, Moise Guran a transmis un mesaj tranșant pe Facebook, unde a mărturisit că spaima indusă de acest subiect poate fi catalogată ca fiind de inspirație nazistă. Totodată, jurnalistul este de părere că această lege a fost inventată  pentru campania electorală și ar putea fi catalogată ca fiind o tehnică de manipularea a populației prin inducerea fricii.

”Este incredibil cât timp risipesc românii cu o falsă dezbatere – aia cu interzicerea numerarului. Bineînțeles că nu poate fi interzis, bineînțeles că este o temă inventată pentru campania electorală, o spaimă ridicolă (foarte apropiată de cea cu card=drac citit invers) pentru minți împuținate și paranoide și, bineînțeles, limitarea tranzacțiilor cash a picat mănușă, dacă nu cumva a fost anticipată. Indiferent că cineva a știut sau nu că guvernul va încerca să limiteze tranzacțiile cu cash, constructorul de comunicare, prin augmentarea unor spaime preexistente și indicarea unui vinovat, este de inspirație nazistă”, a spus Moise Guran într-o postare pe Facebook.

Andrei Caramitru: ”Problema nu este la oamenii normali angajați”

Economist și fost consilier al președintelui USR, Andrei Caramitru a publicat și el un mesaj în care explică mecanismul din spatele acestei măsuri fiscale. Firmele locale și antreprenorii vor avea cel mai mult de suferit.

”Apropo de cash. Problema NU e la oameni normali angajați, pensionari etc. NU. E la firme. alea locale. Mecanismul e simplu. Scoți Cash din firma non stop cu care faci plăti Cash nefiscalizate (în general e cu un contract sub-estimat masiv și restul pe lângă). Angajați plătiți cu salariu minim restul Cash. Furnizorii plătiți cash 80%.

Cât mai mult. Așa eviți : cas/cass pe salarii și TVA și tot. Lux. diferența rămâne Cash la proprietar. Marje enorme pentru că câștigi foarte mult făcând evaziune full. În loc de 5% marja de profit ajungi la 25% real. De asta avem firme locale total nebancabile – fără venituri, fără profit. Dar – cu proprietari cu Lamborghini și 5 vile și amantă de lux. Cifrele sunt clare – 15% din firme sunt bancabile, restul nu. Însă avem 90’000 de milionari în EUR. Vorbiți cu orice angajat de banca să va zică cum e coadă la persoane juridice zilnic să scoată pungi de cash. Vorbiți cu oricine care e la tejghea într-o firma să va zică cum se scoate cash-ul din casă non stop.

Așa că – atunci când unii urlă cu cashul. 99% din angajați și pensionari nu au nici o problema pentru că oricum nu câștiga pe luna mult, pot să facă în continuare TOATE plățile cash. Problema e la antreprenorii locali, vreo câteva sute de mii, care urlă că din gură de Șarpe. Se vor calmă. Dacă își iau Mercedes și nu Lamborghini și dau mai puțin cash la amanta tot sunt ok la final. Hai să fim serioși un pic”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.