Moment unic la Vatican. Papa Francisc se roagă în ploaie pentru oamenii afectați de coronavirus. VIDEO

De: T.S
Publicat: 27/03/2020 | 20:40

Papa Francisc conduce, în aceste momente, la Vatican, un moment special de rugăciune, în acest timp de suferință cauzat de pandemia cu Coronavirus. Suveranul Pontif ne invită pe toți la rugăciune în aceste clipe de cumpănă pentru umanitate.

Sfântul Părinte s-a rugat pe esplanada Bazilicii Sf. Petru, cu Piața goală. După proclamarea Cuvântului Domnului, a urmat un moment de Adorație Euharistică, iar la final Papa Francisc va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi – Cetății Romei și lumii întregi, cu indulgență plenară.

Binecuvântarea Urbi et Orbi

Papa Francisc a ales în această seară care aduce ocazia unică de a dobândi, în situația actuală creată de pandemie, indulgența plenară, într-o formă extraordinară, atât pentru sine, cât și pentru răposați.

De obicei, binecuvântarea Urbi et Orbi dată doar de papă, se dă numai în ziua alegerii sale ca urmaș al Sfântului Apostol Petru, în ziua de Paști și în ziua de Crăciun. Astfel, momentul din această seară a fost unul unic.

Cui i se acordă indulgența specială

Decretul Penitenţiariei Apostolice cu privire la acordarea de indulgenţe speciale credincioşilor în situaţia actuală de pandemie (din 20 martie 2020), specifică următoarele:

Se acordă indulgenţa plenară credincioşilor infectaţi de Coronavirus, supuşi regimului de carantină prin dispoziţia autorităţii sanitare în spitale sau în locuinţele proprii dacă ei, cu suflet dezlipit de orice păcat, se vor uni spiritual prin mijloacele de comunicare cu celebrarea Sfintei Liturghii, cu recitarea Sfântului Rozariu, cu practica pioasă a Via Crucis sau cu alte forme de devoţiune, sau dacă măcar vor recita Crezul, Tatăl Nostru şi o invocaţie pioasă către Sfânta Fecioară Maria, oferind această încercare în spirit de credinţă în Dumnezeu şi de caritate faţă de fraţi, cu voinţa de a îndeplini condiţiile obişnuite (spovadă sacramentală, împărtăşanie euharistică şi rugăciune după intenţiile Sfântului Părinte), imediat ce le va fi posibil.

Lucrătorii sanitari, rudele şi cei care, după exemplul Bunului Samaritean, expunându-se riscului de infectare, îi asistă pe bolnavii de Coronavirus după cuvintele Răscumpărătorului divin:

„Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi” (In15,13), vor obţine acelaşi dar al indulgenţei plenare respectând aceleaşi condiţii.