Motivul bizar pentru care scara din imagine nu a fost mutată timp de 266 de ani, din 1757 până în 2023

Publicat: 15/05/2023 | 18:14
Scara de la Mormântul Sfânt / Sursă foto: Eddie Gerald

La Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, există o scară care nu a fost mutată din anul 1757. Obiectul a devenit faimos în decursul anilor pentru faptul că pare că nu are nicio utilizare, dar este lăsat fix în același loc. Adevărul este că lăcașul de cult are un motiv clar pentru care nu vrea să renunțe la scară nici acum, în 2023. 

În urmă cu sute de ani, a fost stabilită regula „statu quo” care spune faptul că scara din imagine nu poate fi mutată, fiind un fel de protector al locurilor sfinte. Preoții din secolul 18 au stabilit faptul că Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim nu poate fi modificată sub nicio formă.

Scara din lemn de cedru libanez stă sub o fereastră din biserică încă din anul 1757. Potrivit unui raport, aceasta i-a aparținut unui zidar care avea sarcina de a restaura biserica în anul 1728. Obiectul a mai fost mutat de câteva ori, dar de fiecare dată, au ieșit conflicte și chiar bătăi.

Scara nu poate fi mutată de mai bine de 266 de ani / Sursă foto: Eddie Gerald

(CITEȘTE ȘI: Câte trepte are o scară rulantă! Nimeni nu ar putea anticipa răspunsul corect)

Ce se întâmplă dacă cineva mută scara de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Se spune că scara a fost mutată o dată, în 1977, când cineva a vrut să ia în derâdere regula. Bărbatul ar fi fost aspru pedepsit Un alt caz ar fi fost în anul 2009, când a fost așezată la geamul din stânga, pentru a-l înlocui pe cel din dreapta.

La acest sit, imperiul Otoman și națiunile europene au creat regula ca tot ceea ce este la Biserica Sfântul Mormânt din Ierusalim să nu fie modificat. Grija bisericii este supravegheată de șase confesiuni ale creștinismului, de la Biserica Ortodoxă Greacă, Romano-Catolică și Apostolică Armenă, până la Bisericile Copte, Etiopie și Ortodoxe Siriace, care își asumă sarcini mai mici.

În anul 2008, a izbucnit chiar o luptă pentru că un călugăr a mutat un scaun cu 20 de centimetri pentru a scăpa de lumina directă a soarelui. 20 de persoane au început să se bată din această cauză și 11 dintre ele au ajuns la spital.

(CITEȘTE ȘI: Pare o glumă, dar nu este! Motivul halucinant pentru care o bătrânică din Ucraina intră în casă pe geam, cu scara, de mai bine de 3 ani!)

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, locul în care se aprinde Lumina

În fiecare an, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu rănește pe nimeni. De altfel, mulți dintre oamenii care iau Lumina Sfântă de la Mormântul Lui Iisus Hristos obișnuiesc să se dea cu ea pe față și pe mâini.

Mulți oameni consideră Lumina Sfântă cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția Sfintei Lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări în care există comunități majoritare de creștini ortodocși.

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult