Motivul pentru care nu trebuie să oprești motorul mașinii, imediat după ce ai ajuns la destinație. Puțini șoferi din România cunosc acest lucru

Publicat: 05/11/2023 | 10:52

Sunt puțini șoferi care știu că nu este indicat să oprești motorul mașinii imediat după ce ai ajuns la destinație, mai ales după un drum în care ai parcurs mulți kilometri. Iată ce trebuie să faci pentru a proteja motorul mașinii și care sunt, de, fapt, riscurile la care supui celelalte piesele dacă faci această greșeală.

În timp, experții sunt de părere că această greșeală are avea efecte nedorite în bugetul proprietarilor de mașini. Dacă ai avut de străbătut un drum lung și oprești motorul imediat cum ai ajuns la destinație, făcând asta în mod repetat, riști să strici motorul, dar și alte componente.

Citește și: TABELUL ȘOFERILOR | CULOAREA MAȘINII TALE ÎȚI SPUNE CEL FEL DE OM EȘTI, DE FAPT 

De ce nu e bine să oprești motorul imediat cum ai ajuns la destinație

Specialiștii recomandă ca după un drum relativ lung cu mașina motorul să nu fie oprit imediat. Spre exemplu, la o temperatură a uleiului de 110 grade, dacă motorul este oprit constant la o astfel de temperatură, există riscul ca alte componente ale mașinii să se strice: cutia de viteze sau turbina. Pentru a evita alte costuri suplimentare de întreținere, experții recomandă o atenție mai sporită a micilor detalii de acest fel.

Astfel, după un drum lung cu mașina este indicat să lași motorul să meargă minim 1 minut, timp în care uleiul motorului se răcește.

”Nu este indicat ca, în momentul în care am ajuns la destinaţie să oprim imediat motorul. Uleiul lucrează la temperaturi mai mari decât apa cu cel puţin 5-10 grade şi, în momentul în care opresc motorul cu un ulei la o temperatură de, să spunem 110 grade, făcând în mod repetat chestia asta o să stric alte subansambluri ale motorului foarte scumpe: turbină, cutie de viteză.

Dacă tragem linie, fără să luăm în calcul eventualele reparaţii, impozitul, ITP-ul, asigurarea şi carburantul ne costă, în jur de 11.000 de lei pe an. Faţă de 2020, să fii proprietarul unei maşini te costă mai mult cu cel puțin 2.000 de lei mai mult, în prezent”spune Sorin Ene, specialist auto, potrivit impact.ro.

Citește și: NOUA TAXĂ CARE VA FI IMPLEMENTATĂ ÎN 13 ORAȘE DIN ROMÂNIA. CE TREBUIE SĂ ȘTIE FIECARE ROMÂN CARE ARE PERMIS ȘI MAȘINĂ

Costul de întreținere al unei mașini a crescut cu 20-30%

Pe lângă costul benzinei și al motorinei, costul asigurărilor obligatorii, care au crescut simțitor de mult, costul de întreținere al mașinii a crescut cu aproximativ 20-30%. În acest procent intra costul pieselor auto și manopera mecanicului. Astfel, în funcție de cum ai grijă de mașină, sumele alocate pot varia.